latinica  ћирилица
04/02/2023 |  17:56 ⇒ 23:25 | Autor: RTRS

Finansijske ucjene neće oslabiti Republiku Srpsku (VIDEO)

Prijetnje Kristijana Šmita ekonomskim sankcijama Republici Srpskoj kako bi, kako kaže, kaznio pojedine srpske političare i dalje izazivaju reakcije domaće javnosti. Analitičari poručuju da Šmit ne razumije svijet koji se ubrzano mijenja i da finansijske ucjene neće oslabiti Srpsku.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ekonomsko iscrpljivanje uobičajen je metod disciplinovanja političara na ovim prostorima, ali problem je što se u stvari kažnjava narod. U poratnom periodu Republika Srpska povukla je 10 puta manje sredstva iz međunarodnih fondova nego FBiH, ali je opstala.

Preživjeće i opasne najave Šmita o finasijskom kažnjavanju. Pred britanskim parlamentom zaprijetio je i blokadom aranžmana sa MMF-om.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija očekuje da će MMF saopštiti odluku koju će donijeti organi ove institucije, a ne na osnovu zahtjeva Kristijana Šmita.

Taktika dijela međunarodne zajednice koja podržava Šmita da eventualnim "zavrtanjem" finansijske pomoći "okrene" narod u Republici Srpskoj protiv njenog rukovodstva, unaprijed je propao posao. Analitičari kažu da će srpski inat učiniti da i oni koji ne podržavaju aktuelnu vlast stanu u odbranu od stranog miješanja.

- Imaju namjere da dovedu u pitanje sudbine ljude, da ih lično uplaše. Nisu ovo ni prve ni posljednje sankcije ni protiv Republike Srpske ni pojedinaca u Srpskoj, pa Srpska sve više jača - ističe analitičar Dragomir Anđelković.

Sociolog Slobodan Antonić kaže da Šmit svojim ponašanjem pokazuje da ne samo da ne razumije situaciju u Republici Srpskoj i BiH, nego ni svijet u kome živi i koji se ubrzano mijenja.

Da razumije svjetske procese, Šmit bi znao da novca ima i mimo MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, evropskih vlada i da ga ucjene te vrste samo preporučuju za najnepoželjniju ličnost u Republici Srpskoj

- Neka Šmit slobodno apeluje na sve te koji imaju sredstva, ali mu poručujem imamo prijatelje koji nas vole i koji će nam pomoći kada je u pitanje finansiranje i neće nas ucjenjivati - kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Srbija je dokazani prijatelj Republike Srpske i to praktično pokazuje. Odavno je izrazila spremnost da gradi aerodrom u Trebinju, HE na Drini uzvodno od Foče, gasovod ka Bijeljini. Dosadašnja vlast u Sarajevu je eksplicite bila protiv, od nove se očekuje da ih odblokira. Njihovom realizacijom, Šmitove priče o Republici Srpskoj kao siromašnijem dijelu BiH i finansijskom uslovljavanju, postaju bespredmetne.