latinica  ћирилица
04/02/2023 |  22:08 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Turska: Uhapšeno 15 osumnjičenih za pripremu terorističkih napada

Turske snage bezbjednosti su tokom operacije u Istanbulu uhapsili 15 ljudi koji su osumnjičeni da su dobijali instrukcije za pripremu terorističkih napada na konzulate Švedske i Holandije u tom gradu i na vjerske objekte, prenosi agencija DHA.
Turska policija (Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA, ilustracija) -
Turska policija (Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA, ilustracija)

Tokom operacije Nacionalne obavještajne organizacije i policije protiv članova terorističke držve Islamska država, uhapšeno je 15 ljudi, osumnjičenih da su dobijali instrukcije od lidera Vilajeta Horasan, koji je u sastavu Islamske države, za pripremu terorističkih napada na konzulate Švedske i Holandije, kao i na hrišćanske i jevrejske vjerske objekte u Istanbulu, navela je agencija.

Opasnost od terorističkih napada, međutim, nije potvrđena, prenosi televizijski kanal TRT.

Utvrđeno je da uhapšeni imaju veze sa Islamskom državom i sa zonama sukoba, ali nema potvrda o konkretnim prijetnjama generalnim konzulatima i hrišćanskim i jevrejskim vjerskim objektima, prenosi televizijski kanal.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je ranije, komentarišući situaciju u vezi sa zatvaranjem konzulata više zapadnih zemalja u Istanbulu, rekao da je te zemlje teško nazivati saveznicima i prijateljima.

Generalni konzulati Švedske, Holandije, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i Njemačke u Istanbulu su saopštili da su prestali da primaju posjetioce zbog opasnosti od terorističkih napada u centru grada.

Diplomatski izvor je Sputnjiku rekao da su ambasadori tih zemalja pozvani na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Turske i da im je saopšteno da je takvo ponašanje nerazumno.