latinica  ћирилица
05/02/2023 |  07:38 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

U Drakuliću kod Banjaluke pomen stradalim Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.
Spomen-kosturnica u banjalučkom naselju Drakulić - Foto: SRNA
Spomen-kosturnica u banjalučkom naselju DrakulićFoto: SRNA

Program obilježavanja počinje služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću.

Biće služen i pomen za ubijene Srbe kod Spomen-kosturnice u Drakuliću i položeni vijenci i cvijeće.

Obilježavanju prisustvuju i predstavnici institucija Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstvo grada Banjaluka, udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu "Drakulići" pokojnog banjalučkog novinara Јovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima - da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.