latinica  ћирилица
05/02/2023 |  10:26 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Pomen i sjećanje na nevine žrtve u Drakuliću: Srpska mora da opstane i živi (FOTO/VIDEO)

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.
Pomen i sjećanje na nevine žrtve u Drakuliću - Foto: RTRS
Pomen i sjećanje na nevine žrtve u DrakulićuFoto: RTRS

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Foto: RTRS

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Srpska nije slučaj, već istorijski zavjet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo prije 81 godinu u Drakuliću i okolnim selima.

- Ne smijemo da se obrukamo pred onima koji su svoje živote dali za našu slobodu - rekao je Dodik.

Predsjednik NSRS istakao je da obilježavanjem 81 godine od ustaškog pokolja srpski narod pokazuje da je njegovo sjećanje snažno.

Stevandić je rekao da je mnogo poprišta najtežih zločina nad Srbima, koja su kroz pamćenje naroda i stvorila Republiku Srpsku.

- Ovo mjesto učvršćuje jedinstvo, smanjuje političke razlike i čini nas boljim i čestitijim ljudima i odgovornijim za svoju budućnost - rekao je on.

Foto: RTRS

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.