latinica  ћирилица
05/02/2023 |  11:14 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Antonijević: U pripremama smo za snimanje filma o Kosovskom boju (VIDEO)

Reditelj, scenarista i producent Predrag Gaga Antonijević gostujući u Јutarnjem programu naše televizije govorio je o snimanju filma o stradanju srpskog naroda u Drakuliću.
Predrag Gaga Antonijević - Foto: RTRS
Predrag Gaga AntonijevićFoto: RTRS

U pitanju je dugometražni igrani film, a Audio-vizuelni centar Republike Srpske raspisao je konkurs.

Antonijević je napomenuo da je Vlada Republike Srpske, osnivajući Audio-vizuelni centar dala određen mehanizam ovdašnjim filmskim radnicima i stvaraocima da krenu da prave svoju kinematografiju, serije, filmove i drugo.

- Na konkurs, čiji sam član komisije, imali smo svega četiri prijave, što je za mene razočaravajući podatak. Država je pokazala odgovornost i onda mi je pomalo nejasno kako tako mali broj prijava za scenario filma, koji je od velikog nacionalnog i istorijskog značaja za naš narod ovdje - naglasio je Antonijević.

Iza poznatog srpskog scenariste, reditelja i producenta je veliko filmsko ostvarenje-Dara iz Јasenovca, koji je doživio i snimanje serije na istu temu.

Upitan za naredne filmske projekte koji su u planu, Antonijević je istakao Kosovski boj, čije će snimnje simbolično da krene na Vidovdan ove godine.

- U posljednjih šest do sedam mjeseci mi smo u pripremama tog filma. Imamo neke poteškoće s obzirom da nemamo tehnološko-tehničku bazu, čak ni u Beogradu, koja može da izvede tu vrstu "zahvata". Takođe, ne posjedujemo obučene konje za snimanje, koje dovodimo iz Španije, kao i kaskadere koji posjeduju borilačke vještine, tako da veliki dio ekipe za film stize iz Evrope - naveo je Antonijević.

Dodao je da će dio snimanja biti i u Beloj crkvi.

- Radi se o ravnom, nenaseljenom i prije svega pješčanom prostoru, koji pogoduje dobrim uslovima snimanja ali i klimatski pogodnom području, sa velikim brojem sunčanih dana u godini - pojasnio je Antonijević.