latinica  ћирилица
05/02/2023 |  13:54 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Srpska nije slučaj već istorijski zavjet srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska nije slučaj, već istorijski zavjet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo prije 81 godinu u banjalučkom naselju Drakulić i okolnim selima.
Milorad Dodik u Drakuliću - Foto: RTRS
Milorad Dodik u DrakulićuFoto: RTRS

- Ne smijemo da se obrukamo pred onima koji su svoje živote dali za našu slobodu - rekao je Dodik obraćajući se okupljenima na obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac od ustaša 7. februara 1942. godine.

Dodik je naveo da su tog dana Srbi bili okovani snijegom i opkoljeni ustašama, da nisu imali šansu da prežive, jer ustaše nisu imale milosti i ubijale su svakog Srbina bez obzira da li je dijete, žena, starac...

- Okupljamo se svake godine ne samo da se prisjetimo nego i da pamtimo ovaj zločin koji je jedan od najmonstruoznijih, jednako tako kako je za Srbe bila i NDH koja je imala samo jedan cilj - da Srbe pobije, prekrsti ili raseli - rekao je Dodik.

On je podsjetio da komunistički režim nije dozvoljavao da se obilježi godišnjica stradanje Srba, ali da su potomci napravili spomenik gdje se danas okupljaju u zavjetu da čuvaju srpski narod i Republiku Srpsku.

- Nijednog trenutka mi koji rukovodimo Republikom, a i oni koji dođu poslije nas, ne smijemo više da dozvolimo da se posije zabluda srpskom narodu da može da živi u društvu na principima bratstva i jedinstva. U tom društvu oni koji su činili zločine samo su se pripremali da to ponovo učine i to je bilo devedesetih godina - istakao je Dodik.

On je dodao da ne može da oprosti ovaj stravičan zločin, jer je uvjeren da ima onih koji bi, da im se pruži prilika, ponovili zločin iz februara 1942. godine.

- Ovo se ne može oprostiti, ali to ne znači da uzmemo pušku i ubijamo, već zanači da ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi - istakao je Dodik.

Ponovio da je zbog toga važna sloboda srpskog naroda i Republika Srpska.

- Nikoga ne diramo, ne vjerujemo u BiH koja je i stvorena da korak po korak preuzme Republiku Srpsku i da ona bude besmislena. Zato je naša borba danas isključivo borba za te vrijednosti Republike - poručio je Dodik.

On je napomenuo da je srpski narod kroz vijekove, potican slobodom, podizao bune protiv raznih okupatora i da je svaku svoju slobodu krvavo branio, zbog čega je riječ sloboda istorijski navažnija riječ srpskog naroda.

- Republika Srpska mora da teži svojoj nezavisnosti, jer je to jedini način da ovdje dugoročno očuvamo našu slobodu. Odmah će me napasti zbog ove nezavisnosti, ali šta drugo da radim sa vama? Da vam pustim da nas preglasavate, namećete rješenja, da nam se smijete i pripremate ponovo neki februar ili slične stvari? - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da niko ne treba da olako shvati napade na Republiku Srpsku, koja je zadnji stub odbrane srpskog naroda na ovim prostorima koji ako se uruši nikada se više ovdje neće okupiti srpstvo, niti će ovdje Srbi ostati.