latinica  ћирилица
05/02/2023 |  21:13 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Festival Primavera od 30. marta do 2. aprila

Sedmi Internacionalni festival muzike Primavera biće održan u Bijeljini od 30. marta do 2. aprila u organizaciji Udruženja građana Muzički umjetnici Semberije.
Primavera - Foto: SRNA
PrimaveraFoto: SRNA

Organizatori ističu da Primavera omogućava mladima da se kroz muziku druže i odmjere znanja u disciplinama klavir, klavirski duo, harmonika, violina, solo pjevanje, duvači, gitara i solfeđo.

Mlade umjetnike ocjenjivaće međunarodni žiri sastavljen od istaknutih umjetnika i pedagoga.

Festival je jedinstven ne samo po najvećem broju učesnika, nego i po tome što je jedini koji za glavnu nagradu dodjeljuje klavir koji osvaja učenik za školu koju predstavlja, navode iz Udruženja Muzički umjetnici Semberije.

Prošle godine ovu nagradu osvojio je za svoju školu "Vlado Milošević" u Banjaluci mladi gitarista Nikša Rudić Karać.

Na koncertu povodom svečanog otvaranja festivala nastupiće klavirski duo Dragomir Bratić i Marija Gođevac.

Prošlogodišnji festival ugostio je 600 takmičara iz 92 muzičke škole, akademije i obrazovne institucije iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH i Republike Srpske.

- Veliki broj prijavljenih takmičara i visok nivo izvođaštva su pokazatelj da festival ostaje u vrhu najznačajnijih muzičkih takmičenja u regionu - navodi se u najavi.

Primavera traje četiri dana, a takmičenje se odvija u četiri koncertne sale u Etno selu Stanišić, koje su zahvaljujući prijateljima Festivala Piano lendu iz Beograda opremljene kvalitetnim instrumentima što je od izuzetne važnosti za profesionalni razvoj takmičara, budućih umjetnika.

Kroz festival je do sada prošlo više od 2.500 takmičara koji dolaze u pratnji profesora, klavirskih saradnika i roditelja, što znači da Bijeljinu tokom festivalskih dana posjeti više od 10.000 gostiju.

Tokom festivala do sada je izvedeno 10.000 kompozicija, dodijeljeno 300 medalja, novčano nagrađena 42 pobjednika, a takmičare je ocjenjivalo 130 članova žirija.