latinica  ћирилица
06/02/2023 |  07:31 ⇒ 10:42 | Autor: TANЈUG

Liturgija u srpskoj svetinji na Menhetnu kruna patrijarhove posjete SAD

Patrijarh Porfirije služio je u nedjelju svetu liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu u Njujorku, prvu nakon velikog požara koji je na Vaskrs 2016. progutao tu srpsku svetinju.
Patrijarh Porfirije u Njujorku (Foto: SPC) -
Patrijarh Porfirije u Njujorku (Foto: SPC)

To je ujedno bila kruna patrijarhove posjete SAD, započete 24. januara.

Na ovoj prvoj, dugo isčekivanoj liturgiji patrijarhu su sasluživali episkop kanadski Mitrofan, arhimandrit Nikifor, protojerej-stavrofor Velibor DŽomić, protojerej stavrofor Živojin Јakovljević, protonamjesnik Milan Dragović i protođakon Dragan Radić.

Obraćajući se okupljenom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, patrijarh je naveo da je hram i dalje u obnovi i da će mnogo vremena biti potrebno da bude onakav kakav je bio, ali da će bogosluženja uz dozvolu Grada Njujorka, biti nastavljena.

- Međutim, dugujemo zahvalnost zvaničnicima Grada Njujorka koji se brinu o bezbjednosti, koji su nam izdali dozvolu da služimo danas, ali i u narednim nedjeljama u februaru kada ćemo dozvolu obnavljati - naveo je patrijarh.

Poručio je da ga dodatno raduje što je sa vjernim narodom i što je zajedno sa vladikama poslije skoro sedam godina odslužena prva liturgija.

Patrijarh je, kako je navedeno na sajtu Crkve Svetog Save, naglasio da je važno da dok traje obnova hrama, dok se hram iznova zida, da svi zajedno, prije svega duhovno gradimo hram, da ga gradimo molitvom i molimo se Bogu da nam da snage i da smognemo mogućnosti da zaista obnovimo i ono što je spoljašnje.

Rekao je da neće dužiti jer u hramu još nema grijanja i dodao "da smo - bez obzira što je spolja hladno, što je niska temperatura, ipak blagodaću Božjom zagrijani i Duhom Svetim obasjani".

- Vjerujemo da smo iznutra zagrijani toplotom Božjom i da smo stoga, bez obzira na spoljašnji ambijent, neizmjerno blagosloveni i samim tim i veoma, veoma radosni - rekao je patrijarh koji je krenuo za Beograd.

Kako obnova jos nije gotova, crkva je od Njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu, specijalno za ovu priliku i posjetu patrijarha, da u hramu istovremeno može da bude najviše 202 parohijana.

- Posljednjih nekoliko mjeseci uloženi su izuzetni napori kako bi se došlo do momenta da se parohija može okupljati u našoj svetinji", navedeno je u pozivu parohijanima da prisustvuju liturgiji.

Liturgije su sve ove godine služene u grčkoj crkvi.
Patrijarh je posjetu SAD započeo 24. januara, u Njujorku je boravio povodom Savindana, nakon čega je otputovao u Čikago gdje je boravio do subote.
Patrijarh je posjetio i Šerevil, gdje je održana donatorska večera za manastir Krka, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.