latinica  ћирилица
06/02/2023 |  09:25 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Brnabić: Pojačava se pritisak na Beograd

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je očigledno da se diplomatske aktivnosti o pitanju Kosova i Metohije ubrzavaju i da se pojačava pritisak.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- To nije ni čudno kada vidimo u kakvom je stanju svijet, rat u Ukrajini, rat na istoku Evrope - najveći deo Evrope je posredno u ratu, u tome učestvuju i SAD. Sada su velike tenzije između SAD i Kine. Nikom ne odgovara bilo kakav drugi, sledeći novi potencijalni sukob i nestabilnost - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je cilj da se stavi tačka na te konflikte, ali i da se sa dnevnog reda skinu primjeri presedana kao što je Kosovo i Metohija.

- Kosovo i Metohija je svakako presedan, zato što je to oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu - rekla je Brnabić za RTS.

Komentarišući dolazak izvjestioca EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, Brnabićeva je istakla da to vidi kao dodatni vid pritiska.

- On prvo ide u Prištinu. Mislim da je tamo prva tema Zajednica srpskih opština - dodala je Brnabićeva.

Ona je istakla da su Srbi to implementirali Briselski sporazum i da je sada na Aljbinu Kuritiju i Prištini da ispune svoje obaveze, bez ikakvih daljih uslovljavanja.