latinica  ћирилица
06/02/2023 |  13:26 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Savez sindikata: Odluka Ustavnog suda - dokaz odnosa poslodavaca prema radnicima

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom je odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana Zakona o radu kojim je regulisano da se najniža plata uvećava po osnovu radnog staža, još je jedan dokaz kako se ova unija odnosi prema radnicima, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.
Savez sindikata Republike Srpske (foto: savezsindikatars.org) -
Savez sindikata Republike Srpske (foto: savezsindikatars.org)

Iz Saveza sindikata navode da Unija sebi daje za pravo da radniku koji ima jednu godinu staža prisvoji 2,10 KM, a radniku koji ima 39 godina staža prisvoji 81,90 KM na mjesečnom nivou po osnovu radnog staža, odnosno da taj novac ostane u njihovim džepovima.

Ova odredba Zakona o radu u primjeni je od 1. januara 2022. godine kada je, nakon punih šest godina upornog rada, prihvaćen zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da se ispravi dugogodišnja nepravda prema radnicima koji primaju najnižu platu, odnosno da oni imaju pravo uvećanja plate po osnovu radnog staža /minulog rada/, i to najmanje 0,3 odsto za svaku navršenu godinu.

- Ustavni sud Republike Srpske konstatovao je ono što je Savez sindikata Srpske sve ove godine tvrdio - da najniža plata koju utvrdi Vlada Republike Srpske predstavlja osnovnu platu /koeficijent puta cijena rada/, odnosno startnu platu na koju idu sva uvećanja plate /prekovremeni rad, rad noću, rad praznikom, stimulacija.../ i sva druga primanja radnika /topli obrok, prevoz, regres/ - poručili su iz Saveza sindikata.