latinica  ћирилица
06/02/2023 |  14:46 | Autor: SRNA

"Slučaj Ćamil Ramić i drugi": Svjedok ispričao o dovođenju zarobljenika i da je jedan preminuo

Svjedok Tužilaštva BiH Nedžad Muhić ispričao je na suđenju Ćamilu Ramiću i ostalima za zločine nad srpski vojnicima na području Goražda i Višegrada da su u oktobru 1992. godine dovedena četiri zarobljenika, od kojih su trojica prebačena u Goražde, a jedan preminuo.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Muhić se nije mogao sjetiti da je u istrazi rekao da je tijelo preminulog bačeno u Drinu.

Nakon što mu je tokom suđenja ukazano da je u istrazi rekao da su zatvorenici, uključujući i zarobljene da su bili u nadležnosti vojne bezbjednosti i Ramića, Muhić je rekao Ramić pomagao savjetodavno, prenosi Birn.

On je ispričao da je bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane /TO/, a da je optuženi Ćamil Ramić pomoćnik komandanta TO za bezbjednost.

Svjedok Tužilaštva BiH Hajran Kustura Kustura, koji je od ljeta 1992. godine bio u Vojnoj policiji u Međeđi, rekao je da je dva puta bio u obezbjeđenju zarobljenika koji su bili smješteni u kući Nežiba Hurema u Kaošticama i da je na licima zarobljenika vidio sitne povrede

Za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS, počinjene od 1992. do 1994. godine optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda, a Mehmed Dobrača za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Suđenje će biti nastavljeno 13. februara.