latinica  ћирилица
06/02/2023 |  15:11 ⇒ 15:28 | Autor: sputniknews.com

Članstvo Prištine u Savjetu Evrope nije na dnevnom redu ni ove nedjelje

Komitet ministara Savjeta Evrope aplikaciju tzv. Kosova za članstvo u toj organizaciji nije uvrstio u dnevni red ni ovonedjeljnog sastanka, koji će biti održan u srijedu, izjavila je ambasador Srbije pri Savjetu Evrope u Strazburu Aleksandra Đurović.
Savjet Evrope (Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER) -
Savjet Evrope (Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER)

- Zahtjev Prištine nije u nacrtu dnevnog reda za naredni sastanak, danas podijeljenom državama članicama na nivou ambasadora o kojem će se raspravljati u srijedu - rekla je Đurovićeva za Tanjug.

Ona je napomenula i da uvijek postoji mogućnost da se taj zahtjev uvrsti u dnevni red, jer se on utvrđuje kroz prvu tačku, ali je izrazila uvjerenje da do toga neće doći.

Zahtjev tzv. Kosova za članstvo u Savjetu Evrope nije se našao na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara ni 1. februara, jer predsjedavajući, odnosno ambasadorka Islanda nije predložila da se ta tačka stavi na dnevni red.

Đurovićeva je ranije rekla za Tanjug da su 18. januara imali raspravu o tom pitanju kada je došlo do izražaja da ne postoji jedinstven stav zemalja-članica i da postoje različiti pogledi oko perioda kada bi zahtjev Prištine mogao da se nađe na dnevnom redu.

Đurovićeva je tada dodala da su se u tom periodu od dvije nedjelje vidjele promjene stava nekih najznačajnijih zemalja, u ovom slučaju zemalja Kvinte.

Priština je 12. maja zvanično aplicirala za članstvo u SE - najvećoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima na starom kontinentu.

Prema pravilima Savjeta Evrope, jedan od kriterijuma za članstvo je da pristanak daju države-članice dvotrećinskom većinom.

To bi značilo da 31 od 46 država glasa za.

U Savjetu Evrope je 36 zemalja-članica koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.