latinica  ћирилица
06/02/2023 |  16:28 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Kvar na mreži, bez struje ostavio gradove i opštine u Krajini (VIDEO)

Veći dio Krajine danas oko podne ostao je bez struje. Osim gradova Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša u isto vrijeme bez struje je ostalo još devet njima susjednih opština u Srpskoj, kao i Sanski Most u FBiH.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

Prekid u isporuci električne energije uzrokovan je kvarovima na nekoliko dalekovoda.

Struje je istovremeno nestalo u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Laktašima, Kneževu, Kotor Varošu, Novom Gradu, Kozarska Dubici, Ribniku, Tesliću, Prnjavoru, Čelinacu, Mrkonjić Gradu.

Od 12 do 13 časova nisu radile apoteke, trgovačke, ali ni uslužne radnje, kao ni mnoge javne službe koje nemaju alternativne načine snabdijevanja strujom. Nestanak struje izazvao je i kolaps u saobraćaju, jer semafori nisu bili u funkciji.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj zbog nestanka struje morali su da uključe agregate da bi obezbijedili nesmetano funkcionisanje.

- S tim u vezi, želimo da naglasimo da niko od pacijenata kojima je potrebna podrška medicinskih aparata kao što su aparati za za mehaničku ventilaciju, inkubatori i slično nisu životno ugroženi - naveli su iz UKC Republike Srpske.

Nadležni pojašnjavaju da je prekid u isporuci električne energije uzrokovan kvarovima na nekoliko dalekovoda, između ostaloga pucanjem faznog provodnika na dalekovodu Prijedor dva-Sanski most.

- Raspad sistema je prouzrokovao kvar nekoliko dalekovoda koji se desio istovremeno što je izvazvalo lančanu reakciju ispada prenosne mreže i beznaponsko stanje. Ova područja su ostala bez struje u periodu od pola sata do 45 minuta - kaže Cvjetko Žepinić, v.d. direktora za rad i održavanje sistema u Elektroprenosu BiH.

Srđan Mazalica, rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH istakao je da se ne radi o terorističkom napadu, ni o situaciji koja u budućnosti može češće da se ponavlja, kao ni o povećanju potrošnje.

- Јednostavno, to je niz malo vjerovatnih događaja, lančana reakcija - dodao je on.

Ovakav kvar na elektro mreži u Republici Srpskoj i FBiH nije zabilježen od 2005. godine. Iz Elektroprenosa kažu da su ekipe za održavanje na terenu i da se ne očekuju ponovni prekidi.