latinica  ћирилица
06/02/2023 |  18:14 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Prevare tokom internet prodaje sve učestalije (VIDEO)

Prevare tokom internet prodaje su sve učestalije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u nekoliko navrata apelovalo je na građane da ne ostavljaju lične podatke na internetu. Zaprimljen je veći broj prijava građana od kojih su neki ukazali na pokušaj prevare, a neki i ostali bez novca.
Internet prevare - Foto: RTRS
Internet prevareFoto: RTRS

Od objave na internet oglasniku, do prijave policiji, u svega nekoliko koraka. Dejan Šarović, kaže, na poznatom bh. oglasniku objavio je da prodaje gitaru. Kupac ga je kontaktirao putem aplikacije Vats ap i tražio broj bankovne kartice. To je, kaže, bilo prvo zbog čega je posumnjao u namjere kupca.

- Dovoljno je da im kažete ne želim da plaćam na taj način, već dajte mi pare u ruke ili na Verstern junion, ne želim da dam broj bankovne kartice, i tada se gubi kontakt. Tad oni brišu prepisku sa vama. Nije to konkretan poziv, sve ide preko poruka - kaže Šarović.

Na ovaj pokušaj nije nasjeo, već ga je prijavio policiji. Takvu prepisku ustupio nam je i jedan Banjalučanin. Bilo mu je, kaže, sumnjivo što kupac nije pitao niti u kakvom je stanju artikl na prodaji, niti za cijenu.

Upravo na ovakve slučajeve Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje već nekoliko sedmica.

- Žrtva daje svoje podatke, od bankovne kartice. Skidaju im sa računa. Mi smo u više navrata apelovali da ne daju svoje lične podatke, da ih zaštite, ali imamo dosta tih prijava - istakla je Dijana Јungić, inspektorka za visoko tehnološki kriminalitet, PU Banjaluka.

Digitalni kanali sjajni su alati i u privredi, ali nose iste probleme. Igor Pandžić iz Područne privredne komore Banjaluka kaže – presretanje poslovne korespodencije sve je češće, a pojedine privrednike nepažnja je koštala stotine hiljada maraka.

- Pričekaju da se isplate prve dvije, tri tranše, upadnu u korespodenciju, kažu da se uplati cifra na drugi račun, ljudi povjeruju jer vide isti mejl, podatke, misle da se dopisuju sa osobom s kojom su se dopisivali i prije. Desi se da ostanu bez značajne količine novca - naveo je Pandžić. 

Stoga Privredna komora nudi konsultacije u Centru za digizalizaciju. Valja, kaže, voditi računa o svakom koraku, a nekad i slušati zdrav razum.

- U transakciji kad god vam se učini da nešto nije normalno, kao što se dešavalo prije ili je došlo do promjene u nezgodnom trenutku, treba uvijek biti pažljiv - dodaje Pandžić.

Stoga, uoči Svjetskog dana bezbjednog interneta, valja ponoviti – internet možda jeste donio brojne blagodati, ali i rizike koje nesavjesno ponašanje može samo pojačati.