latinica  ћирилица
06/02/2023 |  19:30 | Autor: SRNA

Radanović: Skrnavljenje pravoslavnog groblja u Plamenicama - jedno od većih

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je danas Srni da je skrnavljenje nadgrobnih spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u mjestu Plamenice u opštini Ključ među većim u FBiH, u kojoj postoji oko 1.100 pravoslavnih grobalja, a nema nijednog koje nije oskrnavljeno barem jednom.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

On je ocijenio da je riječ o sistematskom uništenju pravoslavnih bogomolja i grobalja na teritoriji FBiH koje treba da prikaže da na tim prostorima pravoslavlje nije postojalo.

Radanović je naglasio da se pravoslavna groblja u FBiH uništavaju od kraja Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da je to "svakodnevna pojava".

- Nikada nije prestalo uništavanje pravoslavnih grobalja na teritoriji FBiH. Mi smo to konstatovali i u našem godišnjem izvještaju koji smo uradili prethodne godine i poslali svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma - istakao je Radanović.

Radanović je naveo da obično unište po jedan ili dva spomenika pa paroh ili stanovnici, obično stariji, to ne prijave i uništavanje se utvrdi tek poslije nekoliko mjeseci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Srni je rečeno da su u groblju u mjestu Plamenice vidljiva oštećenja, ali se ne može utvrditi kada su ona nastala, te da policija i dalje radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Na pravoslavnom groblju u mjestu Plamenice u opštini Ključ oskrnavljeno je šest spomenika, potvrdio je Srni paroh ključki Nemanja Rosić.

Prema njegovim riječima, na području opštine Ključ danas živi oko 60 Srba povratnika, a skrnavljenje nadgrobnih spomenika je ružna poruka koja se šalje iz ovog grada 28 godina od rata.