latinica  ћирилица
06/02/2023 |  21:01 ⇒ 07/02/2023 | 07:43 | Autor: RTRS

"Drugi ugao": Ekonomisti predviđaju - u ovoj godini rast kamate na potrošačke kredite (VIDEO)

U ovoj godini porašće kamate na potrošačke kredite, predviđaju ekonomisti. Gostujući u našoj emisiji "Drugi ugao", predstavnici bankarskog sektora istakli su da, uprkos odluci Agencije za bankarstvo Republike Srpske iz prošle godine da banku koja kamatnu stopu poveća iznad dva procenta destimuliše većim izdvajanjima za kreditni rizik, banke zadržavaju pravo da individualno odluče o povećanju kamate. Iz Agencije za bankarstvo Srpske najavljuju kontrolne mjere i za depozite građana.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Ekonomski stručnjaci kažu da je fiksna kamata za potrošačke kredite jedina sigurna za građane. Bankama apeluju da više kreditiraju privredu.

- Banke su počele da šalju obavještenja svojim klijentima da u 2023. godini će doći do nešto značajnijeg povećanja kamatnih stopa jer euribor je sada već šestomjesečni preko tri posto, dvanaestomjesečni preko tri i po posto. Ono što mi pratimo i nije dibro i tu smo apelovali na banke da depoziti na građane odnosno pasivne kamatne stope apsolutno nisu rasle, a došlo je do rasta aktivnih kamatnih stopa, ne toliko značajno ali očekujemo da će u prvom kvartalu doći do značajnih povećanja i tu će se stvoriti dodatni profit za banke. Mi već radimo na podzakonskim aktima gdje ćemo destimulisati banke da to rade - kaže Srđan Šuput direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Predsjednik Uprave MF banke Bojan Luburić istakao je da postoji mogućnost da svaka banka procjeni i pokuša postupiti društveno odgovorno pa dio tog tereta rasta preuzeti na sebe.

- Јer ako bi prepustili sav teret na klijenta bila bi ugrožena platežna sposobnost što bi se negativno odrazilo i na klijente i banku i privredu u cjelini - dodaje on.

Aleksandar Ljuboja, ekonomista smatra da je Ukrajina bila okidač.

- Prvi je FED povećao referentnu kamatnu stopu, on učinio da se povlače novčane mase, dolazi do nestabilnosti u trgovačkim i proizvodnim tokovima, gomila je geostrateških razloga za povećanje kamatnih stopa. A kako ćemo da idemo u razvoj, nove tehnologije digitalizaciju u industriju 5.0 ako nemamo kreditni potencijal za nove investicije, opremu, edukacije? Ono što generiše supstancu izbjegavamo. Modela ima - subvencionisanje kamatne stope, definisanje privrednih grana koje imaju potencijal, ne morate ga samo subvencionisati možete smanjiti poreze i doprinose u toj grani - naglasio je Ljuboja.

Emisiju "Drugi ugao" pogledajte OVDЈE.