latinica  ћирилица
07/02/2023 |  08:19 ⇒ 08:20 | Autor: sputniknews.com

EU uvela izuzetke za dvije vrste ruskih naftnih derivata

Evropska unija je isključila dvije vrste naftnih derivata iz ruske nafte sa liste sankcija koja predviđa uvođenje gornje granice cijene nafte, navodi se u objašnjenju Evropske komisije koje je objavljeno na zvaničnom sajtu.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

- Ako se ruski naftni proizvod prerađuje u trećoj zemlji miješanjem sa proizvodom porijekla iz druge zemlje, što rezultira drugačijim proizvodom, onda se ruski naftni proizvod više ne smatra proizvodom ruskog porijekla i gornja cijena se ne primjenjuje. Ako su ovi proizvodi (proizvedeni od ruske nafte) suštinski izmijenjeni u trećoj zemlji, oni se više ne smatraju proizvodima ruskog porijekla i ograničenje cijena se ne primjenjuje - navodi se u saopštenju.

Savjet EU donio je odluku 4. februara o uvođenju gornje granice cijena. Za ruske naftne derivate postavljena su dva nivoa cijena: jedan na 45 dolara po barelu za naftne derivate koji se prodaju uz popust na sirovu naftu (mazut, nafta), drugi na 100 dolara po barelu za naftne derivate koji se prodaju po višoj cijeni od sirove nafte (dizel i kerozin).