latinica  ћирилица
07/02/2023 |  09:59 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotrene izmjene i dopune Zakona o energetici (VIDEO)

U nastavku pete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici. Sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova, raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske. Prenos na RTRS plusu i našem portalu.
Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs) -
Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs)

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović rekao je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju propisuju opšti uslovi koje su obavezna da ispunjavaju lica koja upravljaju motornim vozilima.

Pojasnio je da se ovaj akt donosi i radi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba i lakšeg tumačenja i primjene u praksi, kao i usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa relevantnim direktivama EU.

Poslanici će u nastavku razmotriti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Narodna skupština razmotrila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima čiji je cilj uređivanje upravljanja, načina osnivanja i donošenja poslovnih odluka radi stvaranja povoljnih pretpostavki za povećanje ekonomske aktivnosti i razvijanja konkurentnosti privrede Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da razlozi za donošenje predloženog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici proizilaze iz potrebe međusobnog usklađivanja ovog zakona sa zakonima koji uređuju različite oblasti energetike.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom uređuju se oblasti kao što su električna energija, prirodni gas, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Mitrović je rekao da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima uređivanje upravljanja, načina osnivanja i donošenja poslovnih odluka radi stvaranja povoljnih pretpostavki za povećanje ekonomske aktivnosti i razvijanja konkurentnosti privrede Srpske.

Mitrović je pojasnio da je riječ o sistemskom propisu čija je namjera unaprijediti procedure odlučivanja u privrednim društvima.

On je dodao da se predloženim zakonskim odredbama vrši djelimično usaglašavanje sa propisima EU iz oblasti privrednog prava, kao i otklanjanje sitnijih nedostatka u važećem zakonskom rješenju.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se Prijedlogom porodičnog zakona znatno unapređuje zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređuju imovinski odnosi supružnika, uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

Obrazlažući ovaj, Bukejlović je rekao da se navedeni zakon posebno unapređuje u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

Ključni benefiti predloženog zakona o standardizaciji u Srpskoj su olakšan pristup standardima i postupcima njihovog donošenja, kao i mogućnost utvrđivanja projekata standardizacije od posebnog interesa za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i poslovna udruženja, rekao je ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se politika Vlade prema visokom predstavniku u BiH nije promijenila niti će se promijeniti, pa i kada je riječ o ranijim nametanjima u vezi sa novim Zakonom o standardizaciji. Višković je rekao da su visoki predstavnici u proteklom periodu koristili određena prava da nameću zakone.

Govoreći o Prijedlogu zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je Srpska reagovala na nametanja bivšeg visokog predstavnik Volfganga Petriča i usvojila svoj Zakon o standardizaciji, ali je zastario te da je s tim razlogom danas pred poslanicima novi Prijedlog zakona.

Više novih poslanika položilo je zakletvu na početku današnje posebne sjednice. Riječ je o Borivoju Obradoviću (SNSD) kome je poslanički mandat dodijeljen umjesto Alena Šeranića koji je imenovan za ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te o Ognjenu Vukojeviću (SNSD) koji je dobio poslanički mandat umjesto Dragoslava Kabića.

Zakletvu je položila i Milica Lovrić (SNSD) kojoj je poslanički mandat dat nakon što je Vojin Mitrović postao ministar privrede i preduzetništva Srpske, kao i Amir Hurtić iz "Pokreta za državu" koji je postao poslanik nakon što je Sevlid Hurtić preuzeo ministarsku funkciju u Savjetu ministara.

Zoran Kokanović (Socijalistička partija) zakletvu će položiti naknadno, a poslanički mandat mu je dat nakon što je prestao Petru Đokiću koji je imenovan za ministra energetike i rudarstva Srpske.

Na dnevnom redu današnje sjednice NSRS je i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetici, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.