latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:30 | Autor: SRNA

Nagradić: Verbalni radikalizam treba "presjeći"

Verbalni radikalizam dijela Islamske vjerske zajednice, koji je na sceni u BiH, treba "presjeći", rekao je Srni sociolog Slobodan Nagradić.
Slobodan Nagradić - Foto: SRNA
Slobodan NagradićFoto: SRNA

Ako se to ne učini, kaže Nagradić, povjerenje u BiH neće ići naprijed, a politički odnosi mogu eskalirati u negativnom smislu.

On smatra da je najmanje što se očekivalo od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da osudi izjave imama iz Kozarca Amira Mahića i da se i on izvini u ime Islamske zajednice, ali pošto to nije uradio na direktan, jasan i očekivani način, uslijedila je reakciju u Bihaću.

Nagradić je rekao da je neprijatno iznenađen načinom na koji je Kavazović reagovao na izjavu imama u Kozarcu.

- Ako je tačno, a niko nije demantovao ono što je on rekao, to je u najmanju ruku uvredljivo za pravoslavne vjernike. Što je još i važnije, vijekovima se zna ko je Sveti Sava i ko je i šta je Srpska pravoslavna crkva /SPC/. Niti je ona sekta niti je Sveti Sava nekakav činovnik, kako je to rekao imam iz Kozarca - rekao je Nagradić.

On je dodao da je riječ o namjernoj zloupotrebi istorije SPC s ciljem vrijeđanja osjećanja pravoslavnih vjernika i jedne vrste diskriminacije SPC u BiH.

- Što je najgore i najpogubnije po ukupne odnose u BiH, dovesti u vezu Svetoga Savu i fašizam je s onu stranu zdrave pameti - naglasioje Nagradić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović posjetio je Kozarac i pružio podršku imamu Amiru Mahiću koji je nedavno tokom vjerske službe Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom.

Mahić je informisao Kavazovića o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje.

Kavazović je rekao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama, koji su, kako kaže, njene institucije.