latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:49 ⇒ 12:13 | Autor: SRNA

Vlada Posavskog kantona bez Srba

Skupština Posavskog kantona danas bira Vladu ovog kantona u kojoj, prema informacijama Srne, neće biti izabran nijedan predstavnik srpskog naroda.
Damir Ivetić - Foto: SRNA
Damir IvetićFoto: SRNA

Mandatar Đuro Topić /HDZ BiH/, na pitanje li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: "možda".

- Sastav Vlade je identičan kakav je bio prošli mandat, poštujemo nacionalnu zastupljenost. Vlada će biti formirana u skladu s Ustavom i sastav će biti onakav kakav je bio u prethodnim mandatima - izjavio je Topić uoči sjednice Skupštine.

Vlada Posavskog kantona, na čijem čelu je i prethodne četiri godine bio Topić, bila je bez predstavnika srpskog naroda i kao takva neustavna. Nijedna institucija u BiH, kao ni međunarodne organizacije nisu djelovali da to promijene.

Odbornik u Skupštini opštine Odžak Odžak Damir Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a, rekao je Srni da će Vlada Posavskog kantona biti formirana bez predstavnika Srba i da je neustavna jer u njoj nije zastupljen srpski narod.

- Ovo je još jedan dokaz da Ustavni sud funkcioniše kako mu odgovara i tako donosi odluke, jer protekle četiri godine vlada je, takođe, bila neustavna, jer nije imala ministara iz reda srpskog naroda, a to Ustavni sud BiH nije spriječio kao ni OHR - rekao je Ivetić.

On je dodao da u sadašnjem sastavu Skupštine Posavskog kantona prvi put sjedi pripadnik srpskog naroda Svjetlana Kamenjaš, iako je izabrana isključivo glasovima glasača HDZ-a, a kao takva izabrana je i u rukovodstvo Skupštine Posavskog kantona.

- Žalosno je da je i ona digla ruku za Vladu bez Srba, i to je najbolji pokazatelj kako predstavlja srpski narod. Iako smo prije 20 dana u ime srpskog naroda i predstavnika Srba iz vjerskog, političkog i civilnog društva zatražili sastanak sa potpredsjednicom Skupštine, uvažavajući njenu poziciju i pripadnost drugoj političkoj opciji, ona se nije udostojala da nas primi - dodao je Ivetić.

On je istakao da je primjer izbora neustavne Vlade Posavskog kantona najbolji pokazatelj da srpski narod u Federaciji BiH nema prava kao i druga dva naroda i živi na rubu egzistenicije, te nema mogućnost da se njegovi predstavnici bore za prava i položaj našeg naroda.

U Skupštini Posavskog kantona HDZ ima 12 poslanika, HDZ 1990 dva, Hrvatska republikanska stranka jednog, SDA tri, SDP jednog, PDA jednog i jedan je nezavisni poslanik.

Prema nacionalnom sastavu, u Skupštini je 14 Hrvata, šest Bošnjaka i jedan Srbin.

Vladu bi trebalo činiti osam Hrvata iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a.