latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:54 ⇒ 11:57 | Autor: TANЈUG

Nadležni u Grčkoj izdali upozorenje i preporuke zbog snježne oluje

U centralnoj Grčkoj izdato je upozorenje na snježnu oluju i preporuka građanima da ograniče kretanje zbog snježnih padavina.
Snježna oluja u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS) -
Snježna oluja u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS)

Nadležni su uputili preporuke stanovnicima oblasti Viotija, Ftiotida, Magnezija i Evija u centralnoj Grčkoj i pozvali ih da "drastično ograniče kretanje i poštuju uputstva vlasti" zbog obilnih snježnih padavina, prenosi atinski dnevnik Katimerini.

Zbog snježne oluje Barbara već drugi dan ne rade škole u mnogim dijelovima Grčke.

U izveštajima lokanih medija se navodi da je visina snježnog pokrivača u gradu Volosu 20 centimetara, kao i da su velike količine snijega pale i u Piliju i Zagori u oblasti Tesalija.

Snijeg je takođe padao u Haniji na Kritu, a dijelovi Evije su pod snježnim pokrivačem visine oko metar.

Pojedine saobraćajnice u zapadnoj Grčkoj i na Peloponezu su zatvorene zbog snježnih padavina i obavezna je upotreba zimske opreme i lanaca na mnogim planinskim putevima

U vanrednom meteorološkom biltenu, Nacionalna metrološka služba je saopštila da se očekuje nastavak snježnih padavina u istočnim i južnim dijelovima zemlje, posebno u Sporadima, istočnoj Magneziji, Eviji, na istoku centralne Grčke, na sjevernim i istočnim Egejskim ostrvima, kao i na planinskim i brdskim oblastima istočnog Peloponeza, Kiklade i zapadnog i centralnog Krita.

Na poluostrvu Atika, širem području Atine može se očekivati mjestimična susnježica ili snijeg, posebno u najsjevernijim oblastima, ali bi od večeri situacija trebalo postepeno da se smiri.