latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:07 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Vidović sa Marfijem; Realizacija značajnih investicija u predstojećem periodu

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, razgovarala je juče u Banjaluci sa ambasadorom SAD-a u BiH, Majklom Marfijem o trenutnoj ekonomskoj situaciji, strukturi Budžeta za ovu godinu, te predstojećim aktivnostima koje realizuju Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske.
Zora Vidović i Majkl Marfi (Foto: Ustupljena fotografija) -
Zora Vidović i Majkl Marfi (Foto: Ustupljena fotografija)

Vidovićeva je američkom ambasadoru prenijela da je Budžet Republike Srpske stabilan, da se na vrijeme izvršavaju sve budžetske obaveze, te istakla da je nivo javnog duga na 38 odsto bruto domaćeg proizvoda, što ostavlja prostora za dodatno finansiranje.

Ona je istakla da je u ovogodišnjem Budžetu planirana veća podrška poljoprivredi, te da je planirano da 180 miliona KM bude usmjereno u ovaj sektor. Takođe je istakla da su veliki potencijali u elektroenergetskom sektoru Republike Srpske, gdje će u predstojećem periodu biti realizovane značajne investicije.

Tokom susreta je bilo riječi i o programu ekonomskih reformi i ključnim reformskim stubovima, među kojima je posebno istaknut program demografske obnove Republike Srpske.