latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:11 | Autor: SRNA

Radanović: Ukoliko bude izabrana Vlada bez Srba biće pokrenuta procedura ustavnosti

Ukoliko Skupština Posavskog kantona izabere Vladu u kojoj neće biti nijedan predstavnik Srba, time će biti prekršena prava konstitutivnih naroda i prekršen kantonalni i federalni Ustav i biće pokrenuta procedura njene ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je rekao da bi, prema proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, Srbi trebali da imaju pravo na jedno mjesto u Vladi Posavskog kantona, koja broji ukupno devet članova.

- Prema podacima iz specijalnog izvještaja o nacionalnoj strukturi zaposlenih u kantonima i ukupnim podacima koje posjeduje obudsman BiH, na teritoriji Posavskog kantona je živjelo 6.685 Srba 1991. godine, što je 11,2 odsto od ukupnog broja stanovnika ovog kantona - naveo je Radanović.

On je naglasio da se u svim kantonima krši pravo na konstitutivno učešće u Vladi, iako propisi u FBiH govore da Srbi moraju biti zastupljeni u kantonalnim vladama minimalno sa jednim predstavnikom.

- U Vladi Kantona Sarajevo po popisu iz 1991. imamo devet odsto Srba, što znači da bi minimalno tri Srbina trebala da budu u njoj, a mi imamo situaciju da jedan Srbin bude ministar. Takođe, u Unsko-sanskom kantonu izaberu uglavnom Bošnjaka koji se predstavlja kao ministar iz reda srpskog naroda - ukazao je Radanović.

Skupština Posavskog kantona danas bira Vladu ovog kantona u kojoj, prema informacijama Srne, neće biti izabran nijedan predstavnik srpskog naroda.

Mandatar Đuro Topić /HDZ BiH/, na pitanje li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: "možda".

U Skupštini Posavskog kantona HDZ ima 12 poslanika, HDZ 1990 dva, Hrvatska republikanska stranka jednog, SDA tri, SDP jednog, PDA jednog i jedan je nezavisni poslanik.

Prema nacionalnom sastavu, u Skupštini je 14 Hrvata, šest Bošnjaka i jedan Srbin.

Vladu bi trebalo da čini osam Hrvata iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a.