latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:36 ⇒ 16:29 | Autor: sputniknews.com

Masovni štrajkovi širom Francuske (VIDEO)

Francuski sindikati pokrenuli su danas treći talas masovnih štrajkova širom zemlje zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, koji je najavila administracija francuskog predsjednika Emanuela Makrona.
Zatvorena stanica metroa u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra) -
Zatvorena stanica metroa u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra)

U Francuskoj su otkazane usluge željezničkog saobraćaja, škole neće raditi, a rafinerije si obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada, prenio je Rojters.

Sindikati su ponovo pozvali zaposlene da u velikom broju izađu na ulice francuskih gradova.

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije da je vlada poricala razmjere uličnih protesta koji su prošlog mjeseca organizovani širom zemlje i ponovio da su promjene potrebne.

Filip Martinez, lider ljevičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsjednik Makron igra "opasnu igru" i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.