latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:59 | Autor: RTRS

Selak: Djecu im ne možemo oprostiti

U ЈU OŠ "Đura Јakšić" u banjalučkom naselju Šargovac održan je istorijsko - poetski čas i služen moleban za 52 srpska đaka, koje su ustaše 7. februara 1942. godine bezočno i na svirep način pomorile. Molebanu i prigodnom programu prisustvovao je i Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske.
Goran Selak na obilježavanju - Foto: RTRS
Goran Selak na obilježavanjuFoto: RTRS

- Svake godine početkom februara probude se hronična sjeta i bol za svom nevino stradalom srpskom djecom, koja su iz učionica ove škole otišla na vječni počinak. Ne možemo im oprostiti djecu, koja ni za šta nisu bila kriva, a ustaše su te male srpske đake krvnički poubijali, želeći time da izbrišu srpsku budućnost u jednom danu sa hiljadama poteza srbosjeka, udaraca i uboda - izjavio je lider SPS-a.

Istorijsko - poetskom času i parastosu prisustvovali su, pored Selaka, i narodni poslanici SPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i odbornici SPS-a u Skupštini grada Banja Luka.

- Srpski narod doživio je, ali je i preživio, stradanja kakva istorija do tada nije zabilježila. Kuda god da krenemo nailazimo na grobove, znane i neznane, koji nama, potomcima žrtava treba da budu putokazi i "svetli grobovi", kako je pisao srpski pjesnik Đura Јakšić, oko kojih ćemo se okupljati, kako ne bismo zaboravili na žrtvu koja je usađena u temelje naše budućnosti - naglasio je Goran Selak, predsjednik SPS-a.