latinica  ћирилица
07/02/2023 |  13:06 | Autor: TANЈUG

Evropska komisija predložila da obezbijedi Sjevernoj Makedoniji do 100 miliona makrofinansijske pomoći

Ovim prijedlogom, EK stoji uz Sjevernu Makedoniju u teškim vremenima, pošto se, poslije rata Rusije protiv Ukrajine, spoljna ravnoteža zemlje naglo pogoršala zbog njene velike zavisnosti od uvoza goriva i električne energije, navedeno je na sajtu Evropske komisije.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

Sjeverna Makedonija se, takođe, suočava sa velikim potrebama za otplatu spoljnog duga u 2023. godini u kontekstu izazovnih finansijskih uslova.

Predložena pomoć bi doprinijela pokrivanju finansijskih potreba Sjeverne Makedonije u 2023. i 2024. godini, podržavajući i fiskalnu održivost i strukturne reforme.

Prijedlog prati 24-mjesečni program podrške zaključen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 530 miliona evra. Pomoć dolazi u vidu kredita, koji bi se plaćali u dve tranše. Ove dve isplate bile bi uslovljene sprovođenjem mjera politike koje treba da budu dogovorene između Sjeverne Makedonije i EU u Memorandumu o razumijevanju.

Memorandum o razumijevanju će se vjerovatno fokusirati na reforme politike u oblastima fiskalnog upravljanja, poreske politike, upravljanja javnim investicijama, javno-privatnog partnerstva, poslovnog okruženja, transparentnosti državne pomoći, energetske efikasnosti, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcija.

Isplate bi, takođe, bile uslovljene pozitivnim rezultatima u sprovođenju programa MMF-a.  Ove reforme će podržati Sjevernu Makedoniju na njenom putu ka članstvu u EU, navedeno je na sajtu EK. Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da EK stoji uz Sjevernu Makedoniju u ovim izazovnim vremenima.

- Danas predlažemo do 100 miliona evra makrofinansijske pomoći za podršku privredi zemlje, doprinoseći pokrivanju njenih finansijskih potreba u naredne dvije godine - istakla je ona.

Sada je na Evropskom parlamentu i Savjetu da razmotre i usvoje prijedlog za pružanje makrofinansijske pomoći Sjevernoj Makedoniji. Kada bude usvojen, predlog će stupiti na snagu i moći će da uslijede isplate, pod uslovom da se ispune uslovi, koji će biti navedeni u Memorandumu o razumijevanju između Sjeverne Makedonije i EU, navedeno je na sajtu Evropske komisije.