latinica  ћирилица
07/02/2023 |  13:41 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

"Skandalozni i za osudu istupi pojedinih službenika IZ"

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da su skandalozne i za svaku osudu posljednji negativni istupi pojedinih vjerskih službenika Islamske zajednice u Srpskoj o Svetom Savi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i o Danu Republike, te da to ne doprinosi postignutom miru i suživotu u BiH i Srpskoj.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

- To stvara mržnju i za svaku je osudu. I nadam se da se ovakve stvari neće dešavati - rekao je Govedarica na konferenciji za novinare u pres-holu Narodne skupštine.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica rekao je da vjerski službenici koji iznose takve negativne stavove i ocjene, kao i oni koji ih javno podržavaju, treba da snose odgovornost.

- Ovo je za osudu, neprihvatljivo, ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH - rekao je Mihajilica.

On je dodao da se ne smije raspirivati vjerska i međunacionalna mržnja u BiH nakon što je nedavno, tokom vjerske službe u prijedorskom naselju Kozarac, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić Svetom Savi pripisao "fašizam", a Srpskoj pravoslavnoj crkvi "sektaštvo".

Imam Amir Mahić iz Kozarca nedavno je tokom vjerske službe Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom. Njemu je podršku dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U džamiji je nedavno i Muhamer Štulanović nazvao Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara" i okupljenima poručio da treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći.

Govedarica i Mihajilica danas su pozvali na odgovornost predlagače novog Zakona o standarizaciji u Srpskoj jer su time, kako ističu, priznali pravo visokom predstavniku da nameće zakone i odluke u Srpskoj, iako su prethodno takve ocjene predstavnici Vlade apsolutno odbacili.