latinica  ћирилица
07/02/2023 |  14:36 ⇒ 14:42 | Autor: TANЈUG

Počeli masovni protesti u Francuskoj protiv najavljene reforme penzionog sistema

Na poziv osam glavnih sindikata, desetine hiljada Francuza izašle su danas na ulice 36 gradova, u trećem talasu masovnih štrajkova pokrenutih nezadovoljstvom zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, koji je najavila Makronova administracija.
Protesti u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Protesti u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Tačno u 14 časova počeo je štrajk i u centru Parizu, koji predvodi najveći francuski sindikat CFDT, koji broji 875.000 članova.

U većem dijelu zemlje su otkazane usluge željezničkog saobraćaja, škole ne rade, a rafinerije su obustavile isporuke energenata, jer su radnici proglasili obustavu rada, prenio je Rojters.

Predsjedavajuća Nacionalne skupštine Јael Bron Pive izjavila je danas da su skupštinski poslanici izloženi napadima i zastrašivanju i ocijenila da takvo ponašanje ugrožava demokratiju, poručivši da pritisci "neće biti tolerisani", prenio je pariski Mond.

Reforma penzionog sistema i podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, koji je najavila Makronova administracija, predstavlja svojevrstan test sposobnosti za predsjednika Francuske da sprovede promjene bez potrebne većine u Nacionalnoj skupštini.

Prijedlog ovog zakona je i ključna inicijativa u drugom mandatu predsjednika Emanuela Makrona, koju je šef države prošle nedjelje opisao kao "neophodnu mjeru, u skladu sa zakonima u drugim zemljama Evrope", navodi se u izveštaju AP.

Prema zvaničnim procjenama vlasti, prošle nedjelje je protestovalo 1,27 miliona ljudi više nego u prvom velikom protesnom danu 19. januara.

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije i ponovio da su promjene potrebne.

- Penzioni sistem Francuske je gubitaš i ako nam je stalo do tog sistema, mi ga moramo sačuvati - rekao je ministar Diso u intervjuu za radio RMC.

Filip Martinez, lider ljevičarskog sindikata CGT, upozorio je da Makron igra "opasnu igru" i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.