latinica  ћирилица
07/02/2023 |  15:36 ⇒ 15:43 | Autor: TANЈUG

Osmani: I Priština i Podgorica prolaze kroz izazove

Predsjednica tzv. Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je, kako je navela, "Srbija jedina država u regionu koja ne želi dobrosusjedske odnose" u regionu" i dodala da i Priština i Podgorica prolaze kroz izazove.
Vjosa Osmani (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Vjosa Osmani (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Veliko zadovoljstvo je razgovarati o izvanrednim potencijalima saradnje. Kao dvije nezavisne zemlje naši odnosi su još posvećeniji zbog međuljudskih odnosa. Zato je važno da je ovo poseta jednoj prijateljskoj državi. Prolazimo kroz izazove i jedni i drugi - kazala je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa odlazećim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici.

Ona je tzv. Kosovo i Crnu Goru nazvala "dvjema suverenim nezavisnim državama", koje su, kako je kazala, jasno posvećene putu ka članstvu u EU.

- Nastavićemo da radimo s ciljem rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavićemo putem mira i stabilnosti - rekla je Osmani i zahvalila Đukanoviću na "nepokolebljivoj podršci" putu tzv. Kosova i što, kako je navela, "naše savezništvo predstavlja put za cijeli region".

Ocijenila je da je članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo miru u cijelom regionu, a da je Beograd, koji ne prihvata dobrosusjedske odnose, jedini izvor rizika za nestabilnost.

- Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije jer se samo tako može ostvariti mir u regionu - kaže Osmani i dodaje da je Crna Gora "pokazala jasnu podršku Kosovu na svim poljima do sada".

- Đukanovićeva podrška se posvjedočila mnogo puta do sada. Nemam dilemu da će se podrška Crne Gore nastaviti - rekla je Osmani i dodala:

"U Crnu Goru sam prije 23 god ušla kao izbjeglica, a danas se vraćam kao predsjednica sa jasnim ciljem da zauzmemo mjesto u EU - prenio je podgorički portal CdM.

Odlazeći predsjednik Milo Đukanović izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora "snažno podržava" i da ima puno razumijevanje za ambicije Prištine da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU.

Đukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da je odnos "dviju zemalja" sadržajan i prijateljski.

- Ostaje nam da radimo na ustavnoj vidljivosti i legitimiaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo posvećenost da unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu - kazao je Đukanović novinarima u Vili Gorica. Rekao je da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa u dijalogu Beograda i Prištine.

- Uvjereni smo da može doći do održivog sporazuma. Sa rješavanjem tog pitanja bitno bi bila riješena stabilnost ovog regiona - rekao je Đukanović.

Naveo je da u podršci Crne Gori Prištini nema zakulisnih misli i dodao da će region biti stabilniji kada bude integrisan u evroatlanske strukture.

- Kada podrška dolazi iz regiona ona je najvažnija. Nemojte sumnjati u našu podršku i značaj te podrške. Crna Gora je ostvarila mnogo veći značaj i kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na njenu veličinu. U posljednje dvije godine lutanja ne vjerujem da smo izgubili taj kredibilitet - rekao je Đukanović.

Očekuje, kazao je, da će kroz konsolidaciju vlasti kroz predstojeće predsjedničke, i nada se i parlamentarne izbore, biti stvoreni još bolji uslovi sa punu posvećenost saradnji.