latinica  ћирилица
07/02/2023 |  17:24 | Autor: SRNA

51. FEST otvara francuski film "Zločin je moj" Fransoa Ozona

Najnovije ostvarenje francuskog autora Fransoa Ozona, krimi drama "Zločin je moj", otvoriće 51. međunarodni beogradski festival filma FEST, koji će trajati od 24. februara do 5. marta.
FEST 2023. (Foto: www.fest.rs) -
FEST 2023. (Foto: www.fest.rs)

Riječ je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju, koje će beogradska publika imati prilike da vidi prije francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta.

Prethodni film Ozona "Peter fon Kant" otvorio je Berlinski filmski festival 2022. godine, saopšteno je iz organizacije FEST-a.

Glavne junakinje igraju mlade nade francuske kinematografije Nadija Tereskijević i Rebeka Marder, rame uz rame sa slavnim kolegama Izabel Iper, Fabrisom Lukinijem, Denijem Bunom i Andreom Disolijeom.

Fransoa Ozon je rekao da je ovaj film, u suštini, priča o "trijumfu sestrinstva" i da je svojevrsno odavanje počasti radovima Žana Renoara, Fransoa Trifoa, Ernsta Lubiča i Frenka Kapre, naročito američkim romantičnim komedijama iz tridesetih godina prošlog vijeka.

- Na mene je uticalo i to kako su Amerikanci prikazivali Pariz toga vremena, kao što je film "Viktor/Viktorija" Blejka Edvardsa - izjavio je Ozon.

Lik Izabel Iper inspirisan je glumicom Sarom Bernar.

Riječ je 23. igranom ostvarenju Fransoe Ozona, čiji su filmovi često na programu FEST-a, poput naslova "Sve je prošlo dobro", "Milošću Božjom", "Dvostruki ljubavnik", "Franc", "Nova prijateljica", "Mlada i lijepa", "Bazen", "Osam žena" i drugi.

Projekcija filma biće održana 24. februara u 19.30 časova u MTS dvorani, u Beogradu.