latinica  ћирилица
07/02/2023 |  17:33 ⇒ 22:15 | Autor: TANЈUG

Karneval u Riju vraća se u punom sjaju, očekuje se zarada od milijardu dolara

Čuveni karneval u Rio de Žaneiru ponovo će ovog mjeseca biti održan u punom sjaju, a očekuje se da će donijeti gotovo milijardu dolara zarade, što bi bio rekord svih vremena.
Karneval u Riju (Foto: EPA-EFE/Andre Coelho) -
Karneval u Riju (Foto: EPA-EFE/Andre Coelho)

Nakon pandemije i ograničenja iz prethodnih godina, ulice drugog po veličini brazilskog grada ponovo će biti mjesto razuzdanih zabava, dok će tradicionalne škole sambe prodefilovati kroz gradski "sambadrom", prenio je Rojters.

S obzirom na to da je najgori dio pandemije završen, predviđa se da će godišnja proslava oboriti rekorde u sektoru turizma i usluga, što bi moglo da nadomjesti dio gubitaka iz prethodnih godina.

- Sasvim smo spremni da dočekamo sve koji dolaze iz cijelog svijeta, a vjerujemo da će privreda generisati blizu rekordnih milijardu dolara samo tokom karnevala - rekao je predsjednik kompanije Riotur Roni Agujar i dodao da se očekuje oko 80.000 turista iz inostranstva, što bi bilo oko 25.000 više nego u posljednjoj godini prije pandemije.

Najavljuje se da će preko 150 karnevalskih uličnih grupa ("blokova") ovladati ulicama Rio De Žaneira od 18. do 21. februara, ali će proslave potrajati tokom cijelog mkeseca.