latinica  ћирилица
07/02/2023 |  19:17 ⇒ 08/02/2023 | 07:13 | Autor: RTRS

Pacijenti sa rijetkim bolestima ostali uskraćeni za refundaciju lijekova (VIDEO)

Izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu ove godine donijele su probleme pacijentima koji boluju od rijetkih bolesti. Ostali su uskraćeni za refundaciju neophodnih lijekova jer oni nisu uvršteni na listu A.
Savez za rijetke bolesti Republike Srpske (foto: savezzarijetke.org) -
Savez za rijetke bolesti Republike Srpske (foto: savezzarijetke.org)

Lijekovi za koje se najčešće traže refundacije uvršteni su na listu A1 na kojoj se nalaze lijekovi koji nisu registrovani u BiH, ali nemaju alternativu i neophodni su u liječenju pojedinih oboljenja, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

- Sve nadležne institucije reagovale su u najkraćem mogućem roku kako bi se nastala situacija prevazišla uvrštavanjem neophodnih lijekova za pomenute kategorije osiguranika na listu. U pitanju je ''živa materija'', i u narednom periodu će se mijenjati propisi koji uređuju ovu oblast kako bi se prilagođavali potrebama osiguranika - dodaje se u saopštenju.

Konkretan prijedog Centra za rijetke bolesti je da se koristi legitimacija za rijetke bolesti, jer svi su evidentirani preko Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Na osnovu toga im se, kažu, treba izaći u susret.

Na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja i Univerzitetsko kliničkog centra, predstavnici Saveza za rijetke bolesti dobili su obećanje da će potražiti način za refundacije lijekova koje nabavljaju u inostranstvu.