latinica  ћирилица
08/02/2023 |  09:51 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Zakona o premjeru i katastru (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske. Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu.
NSRS (foto: Vlada Srpske) -
NSRS (foto: Vlada Srpske)

Donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske potrebno je radi usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda Srpske prema kojoj su neke odredbe važećeg zakona neustavne i radi uvođenja i preciznog definisanja sistema masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, rekao je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković.

Stanković je, obrazlažući ovaj akt, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, naveo da se predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, detaljnije reguliše stručni ispit koji polažu lica geodetske, poljoprivredne i šumarske struke za poslove katastarskog klasiranja, komasacione procjene zemljišta i slično.

- Preciznije se uređuje rad geodetskih organizacija i pooštravaju uslovi za dobijanje licence za izvođenje geodetskih radova - rekao je Stanković.

On je dodao da su odredbe kojima se propisuju uslovi i postupak upisa zabilježbe spora i upravnog postupka u javnu evidenciju detaljnije i jasnije uređene u odnosu na važeća rješenja.

- Ovim zakonom uvedeno je pravo na okončanje postupka osnivanja katastra nepokretnosti, iz okvira izlaganja cijele katastarske opštine, i prije roka za to određenog u javnom oglasu, ukoliko je za te i za nepokretnosti koje sa njima graniče doneseno rješenje u postupku izlaganja, uz obavezu plaćanja troškova tog postupka u iznosu od 5.000 KM po jednoj parceli - rekao je Stanković.

On je dodao da će ovaj akt biti upućen u javnu raspravu kako bi se dobio što kvalitetniji i bolji prijedlog zakona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu propisuje se i postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj, čime se obezbjeđuje pravni osnov za podsticaj daljem razvoju domaćeg turizma, istakao je pomoćnik ministra trgovine i turizma Predrag Tešić.

On je rekao da je namjera Ministarstva trgovine i turizma da sistem podsticaja dodjelom turističkih vaučera bude kontinuirana aktivnost s ciljem razvoja domaćeg turizma i povezivanja svih subjekata u turizmu Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir rekao je da su razlozi za donošenje izmjena u Zakonu o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju u potrebi preciznijeg formulisanja odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak njihove akreditacije.

Obrazlažući Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona u Skupštini, Budimir je naveo da je riječ o tehničkim i preciznijim formulacijama da bi se proces akreditacije u Srpskoj sprovodio bolje i tačnije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu reguliše se minimalna udaljenost vazdušne linije između dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Obrazlažući predloženi zakon, Minić je rekao da je ova odredba bitna jer pojedini pčelari iz Federacije BiH postavljaju svoje pčelinjake u Republici Srpskoj i na taj način postaju potencijalni vektori prenosa određenih bolesti pčela.

Istočni dio Republike Srpske u narednom periodu treba da očekuje znatna ulaganja u putnu infrastrukturu, rekao je  pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Stanimirović je u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske, koji je razmotrio parlament Srpske, naveo da će u saradnji sa drugim organima i dalje biti rađeno na suzbijanju nelegalnog prevoza na teritoriji Republike, kao i na rješavanju problema taksista u smislu njihovog nesmetanog rada.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Poslanici su juče razmotrili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetici.

Ovim zakonom uređuju se oblasti kao što su električna energija, prirodni gas, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.