latinica  ћирилица
08/02/2023 |  09:58 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

Prodanović: Lepeza planova i projekata za koje je dobijena podrška

Novoizabrani načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović izjavio je da se za mjesec očekuje da će preko mosta "Bratoljub" krenuti i teretni saobraćaj, te istakao da je sa preduzećem "Putevi Republike Srpske" dogovorena izrada projektne dokumentacije za izgradnju zaobilaznice oko Bratunca kako više ne bi bilo zastoja saobraćaja u ovom mjestu.
Lazar Prodanović - Foto: SRNA
Lazar ProdanovićFoto: SRNA

- Zaobilaznica je prioritetan projekat i imamo čvrsta obećanja da će se obezbijediti sredstva da se krene u njegovu realizaciju, kao i za izradu nasipa pored Drine za koji projekat treba da urade Vode Republike Srpske. Ta dva projekta će uporedo biti realizovana - precizirao je Prodanović za Srnu.

IZGRADNjA BESCARINSKE ZONE, BRENDIRANjE MALINE

Prodanović je naveo da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac tokom susreta u Sarajevu u ponedjeljak, 6. februara, obećao podršku za izgradnju slobodne, bescarinske industrijske zone nizvodno od mosta "Bratoljub" na Drini.

On je naveo da je sa Košarcem razgovarao i o sprovođenju procedure za brendiranje maline, čiji je Bratunac najveći proizvođač u Republici Srpskoj i BiH.

- Već je izdato uputstvo za transfer novca koji je obezbijeđen za otkup eksproprisanog zemljišta za novu bescarinsku zonu. Uskoro će početi isplata vlasnicima parcela na kojima će se graditi industrijska zona - pojašnjava Prodanović i ističe da za većinu projekata ima podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske, ali i drugih nivoa vlasti u BiH.

Prema njegovim riječima, posebno je značajan projekat izgradnje novog obdaništa kod škole "Vuk Karadžić".

- To je neophodno ovoj opštini, jer je postojeće obdanište malog kapaciteta i radi se o starom objektu. Neophodno je da se izgradi savremeni objekat dovoljnog kapaciteta za ovo mjesto. Taj projekat će biti sigurno realizovan do kraja iduće godine - uvjerava Prodanović.

On je najavio proširenje puta u naselju Rakovac, te obilazak mjesnih zajednica radi sagledavanja njihovih potreba, a potom i izradu planova za realizaciju projekata.

Prodanović je istakao da će se nastaviti uređenje i asfaltiranje još dva parkirališta čim vremenski uslovi to dozvole, te asfaltiranje Јelovačke ulice i sanaciju ulica, trotoara i ulične rasvjete.

On je najavio i uređenje lokacije bivše ciglane za proširenje gradskog groblja, što treba hitno rješavati.

REKONSTRUKCIЈA SPORTSKE DVORANE

Među projektima, čiji je početak Prodanović najavio za kratko vrijeme, je rekonstrukcija sportske dvorane čiji je krov prije nekoliko dana oštetila oluja.

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao nam je obezbijediti sredstva za taj projekat i potrebno da je da u što kraćem roku dostavimo elaborat za obnovu da bismo dobili sredstva za realizaciju - precizira novi bratunački načelnik.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti urađen projekat za proširenje mreže gradskog vodovoda do sela Fakovići, Žlijebac, Polom i Konjević polje kojim bi se dugoročno riješilo pitanje vodosnabdijevanja skoro svih naseljenih mjesta u bratunačkoj opštini.

Među projektima čija će realizacija biti započeta, ali će trajati više godina je izgradnja spomen-doma žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata. Prodanović kaže da će pokrenuti izradu projektne dokumentacije obezbjeđenja lokacije i sredstava za njeno uređenje i početak izgradnje tog kompleksa.

POSEBNA PAŽNjA SOCIЈALNIM PROGRAMIMA

Prodanović, kao ljekar sa višedecenijskim iskustvom, kaže da poseban senzibilitet ispoljava prema bolesnim i starim licima, materijalno ugroženim osobama, penzionerima, ali i novorođenoj djeci.

- Već smo dogovorili da se isplati po 1.000 KM za novorođenu djecu u januaru ove godine, te da se obezbijede sredstva za isplatu prve tranše od 1.000 KM do kraja juna za roditelje sa troje više djece u ovoj opštini, a druga tranša do kraja godine, kao podsticaj natalitetu i zadržavanju stanovništva na području ove opštine - rekao je Prodanović.

Prodanović je najavio da će uskoro biti isplaćena novčana pomoć penzionerima ove opštine i naveo da više od 800 bratunačkih penzionera ima minimalnu ili malu penziju, kao i da se nalaze u nezavidnom položaju.

On kaže da će posebnu brigu posvetiti obezbjeđenju pomoći socijalno ugroženim porodicama i osobama, te obezbjeđenju sredstava za prevoz srednjoškolaca, koji pohađaju škole u okolnim mjestima.

Prodanović je istakao da će prvi put u ovoj opštini biti urađen pravilnik o subvencijama poslodavaca u realnom sektoru za zapošljavanje novih radnika na najmanje tri godine i otvaranje novih radnih mjesta, te da će oni biti oslobođeni određenih poreskih obaveza i taksi s ciljem podsticaja zapošljavanja i zadržavanja stanovništva na ovom području.