latinica  ћирилица
08/02/2023 |  13:29 ⇒ 13:30 | Autor: sputniknews.com

Rusija odbacuje optužbe Vašingtona o nepoštovanju Sporazuma o strateškom naoružanju

Rusija kategorički odbacuje tvrdnje Vašingtona o tome da Moskva "ne poštuje" odredbe Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ministarstvo spoljnih poslova (Foto:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Ministarstvo spoljnih poslova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Ruska strana kategorički odbacuje tvrdnje američkih predstavnika u vezi sa tim da naša zemlja "ne poštuje" odredbe Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Američkoj strani su preko diplomatskih kanala pružena detaljna zvanična objašnjenja po ovom pitanju - saopštilo je Ministarstvo.

Kako se ističe, sve dok Vašington ne revidira svoju neprijateljsku politiku prema Rusiji i dok ne odustane od "politike koja stvara sve veću prijetnju po njenu nacionalnu bezbjednost, bilo kakvi 'pozitivni znaci' ili 'izlaženje u susret' po pitanjima koje SAD pokreću u kontekstu realizacije Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, biće neopravdani, neblagovremeni i neprikladni".

To se odnosi, između ostalog, i na pitanja održavanja sjednica bilateralne savjetodavne komisije koja se bavi Sporazumom, precizirano je u saopštenju.

- Ne namjeravamo da ostavimo bez adekvatnog odgovora neprijateljske postupke SAD koji dovode u pitanje relevantnost niza najvažnijih odredbi Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja - ističe ruska strana.

Takođe je precizirano da je dokument bio zaključen u "suštinski različitim političkim realnostima i da je bio dio političkog procesa potpunog drugačije orijentacije što se u potpunosti odražava u njegovoj preambuli koja je neotuđivi dio sporazuma".

- U njoj se, konkretno, govori o tome da strane rade na "jačanju novih strateških odnosa, zasnovanih na međusobnom povjerenju, otvorenosti, predvidljivosti i saradnji", da se "rukovode principom nedjeljive bezbjednosti i da teže da dodatno smanje ulogu i značaj nuklearnog oružja". Moramo da konstatujemo da je politika SAD dijametralno suprotna svim tim ciljevima - zaključuje ruska strana.

Ruska strana ponovo potvrđuje da je "nepokolebljivo privržena sporazumu START kao važnom instrumentu održavanja međunarodne bezbjednosti i stabilnosti".

Ranije su mediji objavili da je Amerika prvi put optužila Rusiju za kršenje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja jer Moskva nije dozvolila američkim inspektorima da uđu u ruska nuklearna postrojenja, a takođe je odbila da razgovara o poteškoćama koje su se javile u okviru sporazuma.

Rusija je odgovorila da je Vašington svojim akcijama sam potkopao principe realizacije Sporazuma START u dijelu koji se tiče nedjeljivosti bezbjednosti.

Sporazum između Rusije i SAD o mjerama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu.

Ovaj sporazum zamijenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoružanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamijenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine.

Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmijenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju Ugovora na pet godina. Sporazum ističe 2026. godine.