latinica  ћирилица
08/02/2023 |  13:49 ⇒ 13:56 | Autor: Politika

Galijašević: Mahićev govor opasniji od Štulanovićevog

Prema mišljenju profesora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Muharema Štulanovića, 9. januara se "slavi genocidna okotina", piše Politika.
Kozarac - Foto: RTRS
KozaracFoto: RTRS

Da li se u propovjedima iza džamijskih vrata u BiH siju klice netrpeljivosti, kako su to neki pretpostavili poslije uvredljivih govora za koje je regionalna javnost saznala zahvaljujući video-snimcima sa molitvi u muslimanskim bogomoljama? Ili je možda riječ o pojedinačnim izgredima koje dobronamerniji komentatori opisuju tezom da ni svi imami, kao ni svi sveštenici, nisu isti, pa je neminovno da se dese nemili izgredi koji zbunjuju javnost u ovoj osetljivoj sredini, piše Politika.

Najprije se pojavio video-snimak imama iz Kozarca, koji je u istupu pred vernicima nazivao SPC "sektom" a Svetog Savu "začetnikom fašizma", da bi se posle toga izvinio, ali tek nakon što je dobio opomenu koja mu je došla iz Islamske zajednice, ističe se u tekstu Politike.

Neki su odmah prokomentarisali da to nije ništa neoubičajeno za "bosanske" prilike i za zbivanja na muslimanskim hudbama, pa su u prilog tome podijelili video-snimak u kojem profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Muhamer Štulanović pred vjernicima u džamiji govori protiv Republike Srpske, navodeći kako se 9. januara „nad samim Sarajevom slavi genocidna okotina". "Evo zbog čega svakom Bošnjaku treba da se gadi ovaj pridjev "srpski" i sve ono što predstavlja Republika Srpske", rekao je još Štulanović i dodao: "Braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći pa se tek onda osloniti na dragog boga, na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog", dodaje se u tekstu.

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da će Islamska zajednica u BiH imati ozbiljnih problema i posljedica zbog integracije različitih učenja u svoje redove i zbog uticaja Izetbegovićeve stranke na vjeru, kao i veza s organizacijama poput Muslimanske braće.

- Ove najnovije izjave nisu izolovani slučajevi i ne treba ih potcijeniti. Amir Mahić iz Kozarca jeste veoma obrazovan čovek – imam koji radi na doktoratu iz šerijatskih porodičnih propisa u zemljama Magreba, a magistrirao je na temu doktorata Mehmeda Begovića, inače najvećeg stručnjaka za šerijat u Јugoslaviji, kraljevini i komunističkoj, Trebinjca koji je kao član SANU živio i umro u Beogradu - kaže Galijašević za Politiku.

Stoga je Mahićev govor, smatra Galijašević, opasniji od Štulanovićevog, jer je obrazovani imam iz Kozarca negirao prosvjetiteljsku ulogu Svetog Save.

- Riječi koje je izrekao Mahić možete svakodnevno čuti za govornicom Sabora Hrvatske od poslanika Ante Prkačina, ratnog zapovjednika HOS-a za Hercegovinu, koji se slika s Mirašom Dedeićem i, kao i neki u Crnoj Gori, stalno govori ono što smo sada čuli od Mahića - naveo je Galijašević.

On kaže da će Islamska zajednica u BiH imati ozbiljnih problema zbog uticaja s Bliskog istoka, vehabizma, selefizma i veza s terorističkim organizacijama, što je svojevremeno za posljedicu imalo nastanak paradžemata i vehabijskih komuna u BiH.

- Vrh Islamske zajednice to nije uspio da razriješi jer postoje dijelovi zajednice koje ne kontrolišu ni Kavazović, ni Rijaset, a koja je duboko antisrpska i antihrišćanska. Tu će biti potrebe za ozbiljnim poslovima. Alija Izetbegović i SDA vratili su Bošnjake vek unazad. Pa muslimani, kojima se po Evropi pali Kuran, trebali bi najbolje da znaju da ne možete tek tako da vrijeđate ono što je drugima sveto i da se poslije pravite naivni i pričate kako to niste znali - istakao je Galijašević.

On kaže da treba primjetiti i to da je vrh Islamske zajednice u BiH prvi osudio govor Amira Mahića i kroz djelovanje reisa Huseina Kavazovića napravio pritisak da se imam iz Kozarca izvini.

- Izvinjenje, naravno, jeste bilo neiskreno od strane Mahića, ali taj potez reisa ne smemo potcijeniti, jer je riječ o važnom gestu, čak i nakon što je Kavazović kasnije stao uz imama, što je uradio pred vjernicima u Kozarcu i to samo zbog upućenog izvinjenja - istakao je Galijašević.