latinica  ћирилица
08/02/2023 |  14:37 | Autor: SRNA

Vujić: U Americi zadovoljni brzim formiranjem vlasti, Bećirović koristio priliku da se obračunava sa Srpskom

Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Bojan Vujić izjavio je Srni da su tri člana Predsjedništva BiH tokom posjete SAD imali brojne sastanke na kojima je američka strana izrazila zadovoljstvo zbog brzog formiranja vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH, ali je ukazao da je Denis Bećirović, nažalost, koristio ovu priliku da se obračunava sa Srpskom.
Bojan Vujić - Foto: RTRS
Bojan VujićFoto: RTRS

Vujić je rekao da su tri člana Predsjedništva BiH prošle nedjelje tokom prve radne posjete SAD imali brojne sastanke od Stejt departmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Pentagona pa do Senata gdje su se sastali sa članovima Komiteta za spoljnu politiku.

- Na svim sastancima američka strana je izrazila zadovoljstvo zbog brzog formiranja vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH, a iskazali su očekivanja da će se uskoro formirati i nova Vlada FBiH - naglasio je Vujić.

On je rekao da je na sastanku u Pentagonu razgovarano o oblicima saradnje između SAD i BiH, ali ne i o ulasku BiH u NATO.

- Kao i u ranijim slučajevima, nije postojao jedinstven stav članova Predsjedništva po mnogim pitanjima - naveo je Vujić.

Nažalost, istakao je on, bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirević je koristio ovu priliku da se obračunava sa Republikom Srpskom i njenim predstavnicima iako format posjete, teme sastanaka i nivo na kojem su primljeni svakako nije bio prikladan za takvu retoriku.

Ambasador BiH u SAD je podsjetio da su tokom boravka u Vašingtonu članovi Predsjedništva prisustvovali i tradicionalnom Molitvenom doručku, a imali su prilike da se sastanu i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem sa kojim su razgovarali o unapređenju regionalnih odnosa.

Vujić je istakao da je nakon Vašingtona srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović otputovala u Nort Port, na poziv Srpske pravoslavne crkve, gdje se sastala sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.