latinica  ћирилица
08/02/2023 |  15:52 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

"Kazniti Drekovića za zločine nad Srbima u Kalinoviku"

U završnoj riječi na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku, tužilac Vladimir Simović danas je zatražio osuđujuću presudu i adekvatnu kaznu, istakavši da su dokazane bitne činjenice koje su temelj optužnice.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Simović je rekao da je krivično djelo počinjeno suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, istakavši da je Tužilaštvo dokazalo da su sve osobe koje su ranjene i ubijene u granatiranju civili i djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu učestvovali u oružanom sukobu.

Pozivajući se na iskaze svjedoka, Simović je naveo da nijedna granata nije mogla biti ispaljena bez odobrenja Drekovića, kao i da je Kalinovik bio u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, prenosi Birn.

Simović je u završnoj riječi pomenuo 26. maj 1995. godine kada je na centar Kalinovika ispaljeno pet projektila, pri čemu je ranjen Miroslav Tošović koji je o tome svjedočio na suđenju, kao i da je nakon granatiranja ovog mjesta 3. juna 1995. poginula djevojčica Stanislava Koprivica, a stanovništvo izbjeglo prema Foči.

- Nije se desilo da se naredba ne realizuje. U inkriminisanom periodu nijedna jedinica Vojske Republike Srpske nije bila u užem dijelu Kalinovika. Јedinice su bile u vojnim objektima Gornji i Donji logor - naveo je Simović.

Simović je naglasio da je Dreković kao komandant Armije BiH sa direktnim umišljajem naredio potčinjenim jedinicama da granatiraju Kalinovik u kojem je živjelo srpsko civilno stanovništvo, prilikom čega su stradali civili, te oštećen veliki broj objekata.

Dreković je optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, koje su, prema optužnici, izvele tri napada u kojima je ubijena petnaestogodišnjakinja, a nekoliko civila ranjeno.

Odbrana Drekovića završnu riječ će iznijeti 15. marta.