latinica  ћирилица
08/02/2023 |  16:27 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Poljoprivrednici traže rješenje za 500 hektara zemljišta (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici danas je održan protest poljoprivrednika. Traže od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da oko 500 hektara zemljišta, kojem je istekla koncesija, bude raspodijeljeno lokalim proizvođačima.
Protest poljoprivrednika u Dubici - Foto: RTRS
Protest poljoprivrednika u DubiciFoto: RTRS

Koncesionar je u međuvremenu potpisao aneks ugovora o nastavku koncesije i tužio Ministarstvo koje još nije potpisalo. Iz Ministarstva je upućen poziv na sastanak kako bi problem bio riješen.

Više od dvije stotine poljoprivrednika sa oko stotinu traktora na protestu u Drakseniću. Zahtijevaju da Ministarstvo poljoprivrede oko 500 hektara zemljišta, koje je bilo pod 15-godišnjom koncesijom, stavi na raspolaganje opštini, koja bi ga dodijelila dubičkim poljoprivrednicima. Kažu da sada obrađuju rascjepkane parcele, što povećava troškove.

- Puno uložili u proizvodnju, a području dubičke opštine danas je sedam muznih robota u funkciji, kupili smo mehanizaciju, sve što prati jednu farmu... Potrebne su nam te površine zemljišta da bi zaokuržili tu proizvodnju - kaže poljoprivrednik Dragoslav Đenadija.

Foto: RTRS

Sporno zemljište, koje je vlasništvo Republike Srpske, bilo je pod koncesijom preduzeća Vitalend iz Gradiške. Preduzeće je zatražilo nastavak koncesije, na šta je Komisija za koncesije dala pozitivno mišljenje, a Vlada odlučila da se ugovor potpiše. Ministrastvo ugovor još nije potpisalo, zbog čega je Vitalend podnio tužbu.

- U slučaju da dođemo u spor sa koncesionarom - Vitalendom, možemo imati višemilionskih gubitaka. Moramo isplatiti iz budžeta Ministartva poljoprivrede, a to, opet nije u korist poljoprivrednika, tako da moramo dobro da prostudiramo i da se konsultujemo sa Pravobranilaštvom Republike Srpske i Komisijom za koncesije i da vidimo kako ćemo u narednom periodu riješiti ovaj problem - kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Iz Ministarstva pozivaju dubičke poljoprivrednike, predstavnike Vitalenda i Pravobranilaštva na sastanak kako bi problem bio riješen. Poljoprivrednici za sljedeću sedmicu najavljuju blokadu puteva, ukoliko niko ne dođe da razgovara sa njima.