latinica  ћирилица
08/02/2023 |  17:56 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Višković i Stromkvist o evropskim integracijama u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorkom Švedske u BiH Јohanom Stromkvist o evropskom integracijama BiH, te projektima koje Švedska, posredstvom svoje Razvojne agencije, realizuje u Repbulici Srpskoj i BiH.
Radovana Viškovića i Јohana Stromkvist - Foto: RTRS
Radovana Viškovića i Јohana StromkvistFoto: RTRS

Višković je izrazio opredjeljenje Vlade Republike Srpske za dalje evropske integracije, ističući da je u tom procesu neophodno dosljedno uvažavanje ustavnog uređenja BiH, kao i mehanizma koordinacije u svim aktivnostima na puti ka Evropskoj uniji.

- Ambasadorka Stromkvist istakla je da će Švedska nasataviti da daje punu podršku BiH na njenom evropskom putu, te je upoznala premijera Viškovića sa prioriteima Švedske tokom njenog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, koji se odnose na politike bezbjednosti, energetsku tranziciju ka čistim izvorima energije, jačanje konkurentnosti za poslove budućnosti, te zaštitu i dalji razvoj demokrtaskih vrijednosti - navedeno je u saopštenju Biroa Vlade.

Premijer Višković zahvalio je ambasadorki Stromkvist na svim projektima koje Švedska razvojana agencija, zajednom sa domaćim institucijama, sprovodi u Republici Srpskoj i BiH, posebno ističući projekte koji se odnose na podršku zapošljavanju, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i druge projekte koji u fokus stavljaju potrebe građana.

Na današnjem sastanku, premijer Višković i ambasadorka Stromkvist razmijenili su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima.