latinica  ћирилица
08/02/2023 |  18:54 | Autor: SRNA

Makron čestitao Dan državnosti Srbije

Francuski predsjednik Emanuel Makron čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstojeći Dan državnosti, izražavajući želju da se nastavi razvoj odnosa između dvije zemlje.
Beograd: Makron i Vučić (Foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO) -
Beograd: Makron i Vučić (Foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO)

- Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sjećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnost. Za Vašu zemlju ta budućnost je u perspektivi pridruživanja EU, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona - naveo je Makron.

Makron je istakao da evropski cilj Srbije jeste istorijski izbor, koji iziskuje značajne napore Srbije kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primjera.

- Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani EU, u vezi sa glavnim pitanjima spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrijednostima koje su osnova tih stavova. Obuhvata i dijalog sa Prištinom s ciljem normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dvije strane kako bi se učinili neophodni kompromisi - naveo je on.

Francuski predsjednik zaključuje da su preduzeti napori ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbjednosti koji predstavlja EU, a koja je, kako je istakao, sposobna da odgovori na težnje svojih građana.

- Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obilježeni visokim nivoom uzajamnog povjerenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro - naveo je Makron.

On je istakao da Francuska namjerava da podržava Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj, te izrazio zadovoljstvo što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu ove godine.

Dan državnosti Srbije obilježava se 15. i 16. februara.

Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Osmanlija, a proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine objavljen i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.