latinica  ћирилица
09/02/2023 |  09:03 ⇒ 09:09 | Autor: sputniknews.com

Rusija skreće pažnju UN: Ukrajinska vojska bi mogla da koristi i hemijsko oružje

Rusija će i u budućnosti skretati pažnju svjetske javnosti na to da ukrajinska vojska vjerovatno koristi hemijsko oružje, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Ukrajini.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Ukazali smo i na svjedočanstva da ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje, a koja su objavljena na internetu. Čim se pojavi preciznija informacija mi ćemo ponovo skrenuti pažnju na tu temu - napisao je na Telegramu.

Poljanski je naveo da je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN govorio i suosnivač grupe "Pink flojd" Rodžer Voters.

- Rodžer je želio da bude uzdržan kako bi izbjegao optužbe da je na našoj strani i odlučio je da ne govori u svoje ime, već u ime većine onih čiji glas ne dolazi do vladajućih krugova i ne čuje se. On je ukazao i na to da je naše akcije u Ukrajini isprovocirao Zapad. Lajtmotiv je bio poziv da se zaustavi bezumlje zapadnih vojno-industrijskih krugova, koji od svakog rata dobijaju basnoslovan novac i zbog toga i nisu zainteresovani za mir - istakao je on.

Voters je izlagao na shednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini na poziv Rusije. Sjednica je bila posvećena tome kako isporuke zapadnog oružja u Ukrajini utiču na odugovlačenje konflikta.

Volters je tokom govora pozvao da se po hitnom postupku potpiše primirje u Ukrajini.