latinica  ћирилица
09/02/2023 |  10:11 ⇒ 10:13 | Autor: RTS

Noćna vojna parada u Pjongjangu - prikazana nova interkontinentalna balistička raketa

Sjeverna Koreja je održala noćnu vojnu paradu u Pjongjangu povodom obilježavanja 75. godišnjice od osnivanja svoje vojske na kojoj je prikazan do sada najveći broj interkontinentalnih balističkih projektila, objavila je državna novinska agencija KCNA, a prenose Rojters, Tanjug i RTS.
Noćna parada u Pjongjangu (Foto: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY) -
Noćna parada u Pjongjangu (Foto: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY)

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un prisustvovao je vojnoj paradi sa svojom ćerkom, za koju se smatra da je moguća nasljednica oca na čelu Sjeverne Koreje, prenio je Rojters.

Državni mediji su objavili da je Sjeverna Koreja na paradi prikazala više interkontinentalnih balističkih projektila nego ikada ranije, taktičke nuklearne jedinice i nagovijestila novo oružje na čvrsto gorivo.

Snimci koje su objavili državni mediji pokazuju čak 11 "hvasong-17" najvećih interkontinentalnih raketa u Sjevernoj Koreji, za koje se pretpostavlja da imaju veoma veliki domet, objavila je britanska agencija.

"Hvasong-17" je prvi put testiran prošle godine, a Pjongjang je napredovao u svom programu balističkih projektila i lansiranju većih i naprednijih raketa, uprkos rezoluciji i sankcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.