latinica  ћирилица
09/02/2023 |  10:38 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Konferencija "Balkan solar samit" u Banjaluci; Obnovljiva energija - šansa za razvoj (FOTO/VIDEO)

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci je u toku dvodnevna konferencija "Balkan solar samit" posvećena solarnoj industriji i energetici.
Konferencija "Balkan solar samit" - Foto: RTRS
Konferencija "Balkan solar samit"Foto: RTRS

Na konferenciji će biti riječi i o trgovanju obnovljivim izvorima energije i uspostavljanju berze električne energije.

Konferencija "Balkan solar samit"

Konferenciji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i oko 350 zvanica iz regiona.

- Јa sam ovdje došao da kažem da je država spremna da čuje vaše mišljenje i prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno. Mi ćemo to i uraditi. Ako država ne napravi regulatorni okvir i svaki drugi, onda ta ideja kao i da ne postoji - rekao je Dodik.

Generalni direktor "Etmaha" i sponzor Balkan solar samita Siniša Maksimović rekao je postoje sektori obnovljivih izvora u punom kapacitetu.

- Imamo zakonodavnu i regulatorni sistem. Razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu je ogromna i trebamo je iskoristiti - naveo je Siniša Maksimović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić dodao je da su potrebni novi projekti.

- Uvjeren sam da je ovaj skup prilika da razbije dosadašnja iskustva, mišljenja o vrijednostima i važnostima solarne energije i potrebi daljeg razvoja solarnih projekata na našim prostorima, ali istovremeno da razbije naše dileme koje se već sada pojavljuju u pogledu razvoja solarne energije - istakao je Đokić.

Generalni sponzori konferencije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.