latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:07 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Nikšić: Glavna opstrukcija za formiranje Vlade FBiH ne prijeti u Domu naroda

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da bi glavne opstrukcije za zbor Vlade Federacije BiH mogli da prave predsjednik, odnosno potpredsjednici FBiH, da prijetnja nije u Domu naroda federalnog Parlamenta.
Nermin Nikšić - Foto: RTRS
Nermin NikšićFoto: RTRS

Nikšić je pojasnio da kandidat SDA za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH Refik Lendo, kako je najavio njegov stranački lider, neće dati saglasnost za vladu bez SDA, a onda prijedlog uopšte ne može doći pred parlamentarce.

- Da bi se uopšte ušlo u proceduru imenovanja Vlade, bilo da dobije ili ne dobije većinu u bilo kojem domu, moraju potpisati i predsjednik i oba potpredsjednika FBiH - rekao je Nikšić za BHT1.

On smatra smatra da bi se moglo dogoditi, ako ne budu spriječene opstrukcije, da u FBiH ostane Vlada koja je gotovo četiri godine u tehničkom mandatu i to bez tri ministra.

- Na jednoj od posljednjih sjednica federalne Vlade demonstrirali smo da političke partije koje čine dio nove parlamentarne većine u FBiH imaju većinu i u sadašnjoj federalnoj Vladi i možemo praktično blokirati ili donositi odluke bez ministara iz SDA - rekao je Nikšić, koji je još najizvjesniji kandidat za novog federalnog premijera.

Lider najjače političke stranke "osmorke" smatra da ova grupacija stranaka ima stabilnu većinu u Parlamentu FBiH, a materijalizovaće je donošenjem potpisa.

On očekuje 59 ili 60 potpisa, što bi jasno pokazalo da, kako kaže, oni koji žele opstrukcije - opstruišu volju građana.

- SDA radi to što radi, oni najavljuju blokade. Uspjeli su da ostvare većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda, na način da su tri delegata na volšeban način, nekom političkom trgovinom, promijenila stranu. Јedan im je pripao iz one famozne kuglice, "kinder jajeta" - podsjetio je Nikšić.