latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:29 ⇒ 11:33 | Autor: sputniknews.com

Moskva upozorila: Amerika će snositi posljedice zbog umiješanosti u eksplozije na gasovodima

Moskva je sigurna da će biti posljedica po Sjedinjene Američke Države nakon objavljivanja istrage o umiješanosti Vašingtona u eksplozije na gasovodima "Sjeverni tok", uprkos tome što američki zvaničnici sve negiraju, rekao je za Sputnjik zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL)

- Јučerašnja vijest je potvrdila ono što smo mi zaključili - zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova juče je kazala da nikada nismo sumnjali u to da su SAD, a možda i druge zemlje NATO-a umiješane u tu nečuvenu sabotažu - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, očigledna i veoma primjetna "želja zapadnjaka da nakon eksplozija razvodne pitanje istrage, da ga zabašure i da spriječe ruske predstavnike da učestvuju u tome, krijući se iza demagoških izjava o tome da su to preosjetljive teme - bio je jasan znak da tu nisu čista posla".

- Kako i u kojim formatima dalje djelovati, uzimajući u obzir materijal američkog novinara Simora Herša - to je drugo pitanje. Mislim da će to imati posljedice, jednostavno je nemoguće da ih ne bude, uprkos svim brojnim demantima koji su momentalno uslijedili od zvaničnika iz Vašingtona - poručio je Rjabkov.

Ranije je američki novinar Simor Herš objavio istraživanje o sabotaži gasovoda "Sjeverni tok". On tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su eksploziju organizovali američki ronioci pomoću Norveške.

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući materijal novinara, istakao je da Moskva nema podatke o tome ko je izvršio diverziju gasovoda.

Predstavnik Pentagona Haron Hern je izjavio da su podaci o učešću SAD u eksplozijama neistiniti.

Teroristički napadi na "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2" dogodili su se 26. septembra. Operator gasovoda, kompanija Nord strim AG saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće procijeniti kada će šteta biti sanirana.

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o dijelu međunarodnog terorizma.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da iza diverzija na gasovodima stoji onaj koji nastoji da konačno prekine veze Rusije i EU i dodao da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj uništavanje energetske sigurnosti čitavog kontinenta.