latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:33 ⇒ 11:39 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Istraga američkog novinara ukazuje na neophodnost međunarodne istrage

Istraga američkog novinara, dobitnika Pulicerove nagrade Sejmura Herša, o diverziji na "Sjevernim tokovima" još jednom pokazuje da je neophodna otvorena međunarodna istraga, kao i da treba da budu kažnjeni oni koji su za to odgovorni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV)

Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin je ranije izjavio da činjenice koje je o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok" objavio američki novinar treba da budu osnova za međunarodnu istragu, kao i da predsjednik SAD DŽozef Bajden treba da bude pozvan na odgovornost.

- Pojava takvih materijala ponovo pokazuje da je neohpodno sprovesti otvorenu međunarodnu istragu o tom napadu bez presedana na najvažniju infrastrukturu, na ključnu infrastrukturu, koja ima ključni međunarodni značaj. To se ne može ostaviti bez otkrivanja krivaca i njihovog kažnjavanja - rekao je Peskov.

On je podsjetio na to da je ruska strana već saopštavala "sve podatke koji ukazuju na umiješanost Anglosaksonaca" u organizovanje terorističkih napada.

- Članak definitivno, još jednom ponavljam, neki elementi mogu biti osporeni, neke elemente treba dokazati, ali on se odlikuje dubinom analize, čvrstinom izlaganja i tako dalje. Ne obraćati pažnju na njega bilo bi u najmanjoj mjeri nepravedno. Posebno u zemlji kakva je Njemačka, koja je usljed tog terorističkog napada lišena vrlo važnog energetskog objekta - dodao je Peskov.

Portparol Kremlja je takođe primijetio da ne može da ne čudi to što istraga američkog novinara nije naišla na odjek na Zapadu.

- Naravno, analizirajući sve izjave u Sjedinjenim Američkim Državama i u Vašingtonu, vrlo je važno da svi predstavnici medija - ne samo ruskih, nego i inostranih - obrate pažnju na, možda u ponečemu spornu, ali vrlo ozbiljnu publikaciju gospodina Herša o pretpostavljenoj neposrednoj umiješanosti Bijele kuće u organizaciji sabotaže i terorističkih napada na ključnu energetsku infrastrukturu u Baltičkom moru. Nažalost, članak nije naišao na široki odjek u zapadnim medijima, što ne može da nas ne čudi - rekao je Peskov.

Američki novinar Sejmur Herš potvrdio je u srijedu Sputnjiku autorstvo članka o eksplozijama na prvom i drugom gasovodu "Sjevernog toka".

Herš u materijalu navodi da su američki ronioci tokom vježbi NATO-a Baltops na ljeto 2022. godine ispod cjevovoda "Sjevernog toka" postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Predsjednik SAD DŽozef Bajden je odlučio da odobri diverziju na "Sjevernim tokovima" nakon više od devet mjeseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbjednost SAD, tvrdi Herš.

Kasnije je Pentagon saopštio za Sputnjik da SAD nisu umiješane u eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima "Sjeverni tok".

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra, istovremeno na dva kraka "Sjevernog toka".

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o planiranoj diverziji.

Operater "Sjevernog toka", kompanija Nord strim AG, saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće procijeniti kada će oni biti popravljeni.

Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak po djelu međunarodnog terorizma.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je očigledno da su eksplozije na gasovodima teroristički napad.