latinica  ћирилица
09/02/2023 |  11:55 ⇒ 12:59 | Autor: srpskainfo.com

Kovačević: Niko iz SNSD se ne javlja Šmitu; Isključivo postoji komunikacija sa OHR

Da li se neko drugi tajno javlja Kristijanu Šmitu, to je nešto što ne znamo, ali sa sigurnošću mogu da kažem da se niko iz SNSD ne javlja Kristijanu Šmitu, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik predsjednika Republike Srpske i portparol SNSD, komentarišući navode iz intervju Šmita za NIN.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević tvrdi da isključivo postoji komunikacija sa ljudima iz OHR, jer nikada nije osporeno da u Dejtonskom sporazumu postoji kancelarija visokog predstavnika.

-  Ali, osporavamo da trenutno u BiH postoji visoki predstavnik, jer nikada poslije Valentina Incka, koji je podnio ostavku u Savjetu bezbjednosti UN, niko nije izabran za njegovog nasljednika - dodaje Kovačević.

Kada je riječ o susretu sa Dodikom koga Šmit pominje u intervjuu, Kovačević kaže da se to desilo 2016. kada je Šmit bio ministar poljoprivrede Savezne Republike Njemačke.

- Dodik se tada susreo sa njim, kao predsjednik Republike Srpske, sa namjerom da zaštiti interese poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj. Telefonski razgovor koji pominje Kristijan Šmit, takođe se dogodio. Prisustvovao sam i tom razgovoru sa Šmitom koji je tada navodno trebalo da dođe kao nasljednik Valentina Incka. Međutim, Dodik mu je i tada otvoreno rekao da neće postojati sa njim bilo kakva komunikacija ukoliko ne bude izabran u skladu sa onim kako predviđa Aneks 10, da mora da postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN - istakao je Kovačević.

S obzirom da do usvajanja te rezolucije nikada nije došlo, Kovačević tvrdi, iz tog razloga Milorad Dodik nikada nije prihvatio Šmita kao visokog predstavnika, Republika Srpska ga nikada nije prihvatila kao visokog predstavnika jer on nije visoki predstavnik.

- Tu se ta priča završava - kaže Kovačević za Srpskainfo.

Podsjećanja radi, Šmit je, između ostalog, rekao da je prethodnih godina bilo trenutaka u kojima su se Dodik i on povremeno susretali.

- Dugo se poznajemo. Prije dvije godine smo razgovarali telefonom o mom imenovanju i tada mi je ponudio da se susretnemo, ali se čini da ga je u međuvremenu napustila hrabrost. Nekada je bolje ne razgovarati, već pustiti da se priča sama razvije. Ponekad ljudi kontaktiraju sa mnom ili sa nekim iz mog tima, ali ne žele da se njihovo ime pominje u javnosti i to poštujem - rekao je njemački diplomata.