latinica  ћирилица
09/02/2023 |  12:35 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Bez podrške bošnjačkom vetu na Zakon o nepokretnoj imovini

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer, kako je obrazloženo, nije konkretizovan.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: SRNA
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: SRNA

- Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. decembra 2022. godine - saopšteno je iz Vijeća.

Iz Vijeća navode da obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih amandmanima na Ustav Republike Srpske.

Vijeće je utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv, s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredaba Poslovnika o radu Ustavnog suda Republike Srpske.