latinica  ћирилица
09/02/2023 |  13:54 ⇒ 13:56 | Autor: sputniknews.com

Vučić odgovorio Borelju: Ako mislite da me zovete u Brisel - prije toga ZSO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je danas poziv visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borelja da dođe u Brisel, istakavši da prije toga želi da bude obaviješten da je "isporučen ZSO".
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Foto: RTRS

- Nikada nisam izbjegao razgovor. Ako mislite da me zovete u Brisel - prije toga ZSO. Da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim, nemojte da me zovete. Zovete me u turizam, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavijestite me da su isporučili ZSO - rekao je on odgovorajući na pitanje kako komentariše poziv Borelja liderima Srbije i Prištine  da dođu u Brisel "kako bi definitivno izgurali ovaj prijedlog".

- Mogu da guraju šta hoće, ali moraju da mi kažu šta je smisao toga - rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše inicijativu Aljbina Kurtija da manjine u Srbiji formiraju jednonacionalna udruženja opština, po ugledu na ZSO, Vučić je rekao da je to čista budalaština.

- On bi hteo da poistovjeti status Srbije i onoga što on zove "Kosovo". A upravo oko tog statusa treba da razgovaramo. Ali kad neko misli da ima pravo da bude bahat jer ima velike i moćne zaštitnike, šta da radite. Ti besmisleni trikovi kod mene ne prolaze - rekao je Vučić.

Vidjećemo šta će sad Amerikanci i Evropljani da urade

Vučić se i osvrnuo i na riječi predsjednika privremene skupštine Kosova Glauka Konjufce, istakavši da je on samo rekao ono što svi oni misle o formiranju ZSO.

- Ovo prenemaganje u kojima tobož prihvataju sve, da bi ušli u UN, a da onda formiraju ZSO, bilo je besmisleno. Čestitam im na tome što su iskreni, jer nikada nisu ni planirali da formiraju ZSO. Sada ćemo da vidimo šta će da rade Amerikanci i Evropljani - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da ako misle da se o nečemu razgovara, ZSO mora da se implementira

Gljauk Konjufca je, komentarišući izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti formirana sa ili bez premijera tzv. Kosova, poručio da je to nemoguće i da će u tom slučaju zajedno sa građanima izaći na ulice.

Konjufca je kazao da bez premijera Kosova, ZSO ne može da se formira.